Business Internaţional

Bancile straine domina pietele bancare din tarile ex-comuniste

11.09.2001, 00:00 18



Bancile straine au cucerit peste jumatate din piata bancara a statelor ex-comuniste din Europa Centrala si de Est, multumita, in principal, unei serii de achizitii in aceasta regiune, se arata intr-un studiu elaborat de Bank Austria Creditanstalt, o divizie a grupului german Hypovereinsbank.

La sfarsitul anului trecut, cota institutiilor financiare internationale in totalul activelor bancare din regiune se ridica la 53%, cu mult mai mult decat in 1999, cand era de 41% sau 1997, cand se cifra la doar 20 procente.

Aceasta majorare semnificativa se datoreaza in primul rand incheierii unor importante procese de privatizare in Slovacia, Polonia, Croatia si Romania.

Privatizarea bancilor din cele mai dezvoltate state ale zonei (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia si Slovacia) este aproape completa, cu toate ca mai exista cateva posibilitati de achizitie, cea mai notabila fiind vanzarea unui pachet de control la PKO BP, liderul pietei bancare poloneze.

In aceste conditii, analistii Bank Austria afirma ca institutiile internationale isi vor indrepta atentia spre sud-estul Europei, unde mai exista inca banci mari de privatizat, cum ar fi Zgrebacka Banka din Croatia, Nova Kreditna Bank Maribor si Nova Ljubljanska Banka din Slovenia si Banca Comerciala Romana.

Raportul evidentiaza accentuarea concurentei intre bancile straine care au intrat rapid pe piata est-europeana, la inceputul deceniului trecut, cum ar fi Bank Austria si cele care au investit recent in aceasta regiune, cum ar fi grupul belgian KBC.

Cea mai mare banca internationala prezenta in Europa Centrala si de Est este KBC, care are active de peste 18 miliarde euro, urmata de BA/CA cu 15,3 mld. euro, Unicredito din Italia cu 11,94 mld. euro. In topul primelor cinci se mai inscriu Societe Generale, ale carei active se ridica la 11,92 mld. euro si banca americana Citibank, cu active de 11,7 mld. euro.

Studiul estimeaza o rata anuala de crestere de 13% a activelor bancare din regiune, cu toate ca rolul jucat in economie de banci este mult mai redus decat in statele dezvoltate. Valoarea activelor bancare reprezinta doar 70% din Produsul Intern Brut, comparativ cu zona euro, unde aceasta proportie se ridica la 260%.



Activele totale, fara Rusia, sunt de 290 mld. euro



In ansamblu, piata bancara din regiune, fara a lua in calcul Rusia, este estimata la 290,4 miliarde de euro, dupa valoarea activelor. Din aceasta suma, participatiile bancilor straine, in randul carora sunt incluse si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, International Finance Corporation si Bank of New York, reprezinta 154,6 miliarde de dolari.

Cea mai mare piata de profil din Europa Centrala si de Est este cea poloneza, evaluata la 111,8 miliarde de euro, din care 55 de miliarde de euro sunt active detinute de institutii bancare internationale, in timp ce in Bulgaria se consemneaza cea mai redusa valoare a activelor, 5,1 miliarde de euro.

Studiul remarca faptul ca cea mai redusa prezenta a bancilor straine se regaseste in Ucraina, unde activele bancare totalizeaza 7,3 miliarde de dolari, din care numai 500 de milioane de euro constituie operatiuni ale institutiilor internationale.

Pe de alta parte, cea mai ridicata cota a bancilor straine, respectiv 76%, se inregistreaza in Slovacia, tara in care active totale bancare sunt estimate la 19,3 miliarde de euro.

Raportul Bank Austria prezinta si un clasament al celor mai mari institutii bancare din Europa Centrala si de Est, dupa valoarea activelor, prima pozitie fiind ocupata de PKO BP SA din Polonia.

Locul al doilea este ocupat tot de o banca poloneza, Bank Polska Kasa Opieki SA, al carei actionar principal este grupul italian UniCredito, pentru ca pe urmatoarele trei pozitii sa se situeze banci din Cehia (CSOB - detinuta de KBC, Komercni Banka - preluata de Societe Generale si Ceska Sporitelna).

Analistii Bank Austria considera ca printre cele mai importante tranzactii din sectorul bancar realizate in anul incheiat in iunie 2001 in aceasta zona se numara vanzarea catre grupul austriac Erste a bancii slovace Slovenska Sporitelna, precum si achizitionarea de catre Intesa a bancii VUB, de asemenea, din Slovacia.

Valoarea activelor bancare din Europa Centrala si de Est va creste, potrivit estimarilor BA/CA, cu 80%, de la 291 miliarde euro in 2000 la 525 miliarde in 2005.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO