Business Internaţional

„Bătălia pentru Ucraina pe care Rusia şi Vestul o duc de două decenii a intrat în cea mai distructivă fază.“ Cine o poate opri?

Protestele pro-UE care zguduie de două luni capitala Ucrainei s-au tras­format săptămâna trecută în veri­tabile lupte între demonstranţi şi forţele de ordine. AFP/Mediafax Foto

Protestele pro-UE care zguduie de două luni capitala Ucrainei s-au tras­format săptămâna trecută în veri­tabile lupte între demonstranţi şi forţele de ordine. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

26.01.2014, 20:33 2309

Fostul preşedinte al URSS Mihail Gorbaciov a sunat săptămâna trecută trezirea pentru lumea occidentală: Ucraina a devenit acum problema tuturor, în timp ce comisarul european pentru justiţie Vivian Reding a aver­tizat că Ucraina riscă un război civil.

Protestele pro-UE care zguduie de două luni capitala Ucrainei s-au tras­format săptămâna trecută în veri­tabile lupte între demonstranţii baricadaţi pe străzi printre maşini incendiate şi cata­pulte pentru a lansa cocteiluri Molotov şi forţele de ordine, înarmate cu bastoane şi cu puşti cu gloanţe de cauciuc. Ciocnirile au făcut deja câteva victime. Aceste violenţe „ameninţă nu doar Ucraina şi statele vecine, ci Europa şi întreaga lume“, scrie Gorbaciov într-o scrisoare deschisă adresată preşedinţilor Statelor Unite şi Rusiei.

Părintele Perestroikăi are cu siguranţă dreptate despre Europa, care acum stă în faţa unei adevărate dileme. Întrebarea este dacă vecinii Ucrainei îi pot găsi rezolvare, scrie revista Times, care subliniază că, în condiţiile în care operaţiunile poliţiei se transformă în adevărate bătălii, rămân puţine opţiuni pentru a se putea preveni o catastrofă.

Din partea UE, Vivian Reding a de­clarat că este „foarte îngrijorată de ceea ce se întâmplă în Ucraina în acest moment deoarece totul converge în direcţia unui război civil, cel mai grav lucru care i se poate întâmpla unei ţări“.

Vestul are puţine opţiuni bune. O mare parte din influenţa pe care Uniunea Europeană o avea asupra Ucrainei a fost pierdută în noiembrie, când preşedintele ţării Viktor Ianu­kovici a refuzat să semneze un tratat de asociere cu UE. De atunci Ianukovici a devenit un proscris pentru europeni, astfel că orice presiuni suplimentare din partea Occidentului „ar avea prea puţin impact“, apreciază Alex Brideau, analist specializat pe Ucraina la firma de consultanţă Eurasia Group.

De cealaltă parte, Rusia chiar este în avantaj. După ce Kievul a întors spatele UE, Moscova s-a grăbit să sară în ajutor. Preşedintele Vladimir Putin a promis Ucrainei un împrumut de urgenţă de 15 miliarde dolari, suficient doar pentru a ajuta Ucraina să evite momentan falimentul.

De aceea, în teorie, Moscova şi-ar putea folosi banii, mai exact ameninţarea că îi va bloca, pentru a presa Ucraina să înceteze violenţele. Însă şansele unei astfel de acţiuni sunt aproape nule.

 

Rusia: Intervenţia în afacerile interne ale Ucrainei este absolut inadmisibilă

Poziţia oficială a Kremlinului, aşa cum a fost exprimată de purtătorul de cuvânt al lui Putin, nu le va permite ruşilor să intervină în criză, cel puţin nu în mod deschis. „Intervenţia în afa­cerile interne ale Ucrainei este absolut inadmisibilă pentru noi“, a declarat purtătorul de cuvânt.

Şi mai fantezist pare scenariul ca Rusia şi Vestul să-şi unească forţele să stopeze violenţele din Ucraina, aşa cum a sugerat Gorbaciov în scrisoarea sa. Fără o astfel de colaborare situaţia „s-ar putea transforma în catastrofă“, a scris el. Iar fostul reformator sovietic are dreptate. Puterea pare că alunecă din mâi­nile lui Ianukovici.

Protestele ma­sive şi acţiunile de ocupare a clădirilor administrative au cuprins rapid oraş după oraş, ajungând până în Cernăuţi, iar disciplina forţelor de ordine este vizibil mai slabă. În imaginile cu violenţele din Ucraina pot fi văzuţi ofiţeri aruncând nu doar grenade lacrimogene, ci şi bolovani şi cocteiluri Molotov. Luptele au devenit pentru ei personale, deoarece zeci de jandarmi au fost răniţi în încleştări.

Acest rezultat a fost poate cel mai bine scos în evidenţă de publicaţia de limbă rusă Vedomosti, un proiect al The Wall Street Journal şi Financial Times. „Bătălia pentru Ucraina“, se arată într-un editorial, „pe care Rusia şi Vestul o duc de două decenii a intrat în cea mai distructivă fază.“ Dar niciuna dintre părţi nu pare capabilă sau nu pare că are suficientă voinţă să pună capăt distrugerilor din cel mai mare stat din Europa de Est.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO