Business Internaţional

BCE aude în sfârşit cavaleria UE venindu-i în ajutor în lupta cu pandemia

BCE aude în sfârşit cavaleria UE venindu-i în ajutor...

Autor: Catalina Apostoiu

21.05.2020, 00:05 681

Banca Centrală Europeană este pe punctul de a primi în sfârşit ajutor adecvat din partea politicienilor în lupta de pe plan economic, chiar dacă deocamdată aceasta rămâne sin­gură în prima linie de apărare, scrie Bloomberg.

Propunerea liderilor germani şi francezi pentru un pachet de susţinere de 500 miliarde de euro menit să ajute Uniunea Europeană să facă faţă pandemiei este considerată de analişti drept un pas semnificativ către o politică fiscală comună mai puternică, care să complementeze fundaţiile monetare ale euro.

Acest gen de ajutor era de mult râvnit de preşedinta BCE Christine Lagarde şi predecesorii săi. În primul rând, banca centrală ar urma să fie nevoită să intervină mai rar pentru a preîntâmpina crize de datorii. Mai apoi, aceasta ar fi mai puţin expusă în faţa unor conflicte juridice şi ar putea primi chiar ajutor în a-şi atinge ţinta de inflaţie.

Lagarde nu va primi ajutor imediat. Planul franco-ger­man trebuie susţinut de toate cele 27 de state membre ale UE, iar disputele privitoare la cum ar trebui să vină ajutorul sunt deja evidente. Chiar dacă planul va fi aprobat, banii nu vor veni mai devreme de anul viitor.

De asemenea, acesta nu va acoperi întregul cost fiscal al pandemiei, pe care BCE îl estimează a fi cuprins între 1.000 şi 1.500 miliarde de euro, şi despre care Bloomberg Economics susţine că ar putea ajunge la 2.500 mld. de euro în cel mai rău caz.

Înainte de propunere, majoritatea economiştilor se aştep­tau ca BCE să-şi crească programul de achiziţii de obligaţiuni, poate chiar la şedinţa din 4 iunie, şi nu există semne că predicţiile se schimbă.

Totuşi, yieldurile obligaţiunilor italiene au scăzut în urma anunţului, iar Lagarde are motive să fie optimistă. Instituţia sa este implicată în bătălii financiare, juridice şi economice, iar planul o poate ajuta pe toate fronturile.

Fondul UE ar urma să fie susţinut de ţări pe baza mărimii economiei, iar susţinerea ar fi acordată după nevoi.

Şefa BCE i-a încurajat pe politicieni să combine granturile şi credite pe termen foarte lung la dobânzi scăzute.

Propunerea ar putea aduce şi un avantaj juridic pentru BCE. Mecanimsul pentru finanţarea fondului ar fi obligaţiuni emise de Comisia Europeană, iar deţi politicieni din Germania şi Olanda ar putea argumenta că aceasta nu echivalează cu datorii comune, acesta este apropiat.

Datoriile emise de comisie ar reprezenta un plus pentru BCE, care se loveşte de atacuri persistente privitoare la prohramul său QE.

Pe termen mai lung, fondul de redresare va furniza putere de cheltuire, putere pe care BCE îi îndeamnă de mult pe politicieni s-o folosească pentru a revitaliza economia zonei euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels