Business Internaţional

Beijingul atacă noua anchetă a Comisiei Europene cu privire la subvenţiile pentru industria EV. „Este un act protecţionist neaşteptat care va perturba şi distorsiona serios lanţul global de aprovizionare a industriei auto, inclusiv în UE, şi va avea un impact negativ asupra relaţiilor economice şi comerciale China-UE”

Beijingul atacă noua anchetă a Comisiei Europene cu...

Autor: Valeriu Dănilă

14.09.2023, 12:35 1199

Beijingul consideră ancheta UE asupra industriei de maşini electrice din China drept un „act protecţionist neaşteptat” şi a avertizat că va avea un impact negativ asupra relaţiilor economice, scrie Financial Times.

Ministerul Comerţului din China a promis că va proteja „drepturile legitime” ale companiilor sale şi a reamintit UE de prezenţa puternică şi istoria lungă a producătorilor europeni în a doua economie din lume.

„Este un act protecţionist neaşteptat care va perturba şi distorsiona serios lanţul global de aprovizionare a industriei auto, inclusiv în UE, şi va avea un impact negativ asupra relaţiilor economice şi comerciale China-UE”, a spus ministerul într-un comunicat.

Pentru China, industria EV este un punct luminos într-o economie care se luptă să iasă din pandemie. Beijingul sprijină tehnologia avansată şi tranziţia ecologică pentru a ajuta economia Chinei să-şi reducă dependenţa de sectorul imobiliar.

Producătorii de maşini europeni s-au bucurat de o poziţie puternică pe piaţa auto din China, dar recent au fost puşi sub presiune de explozia vânzărilor de maşini electrice produse autohton.

Producătorii chinezi sunt loviţi, de asemenea, de probleme din cauza stocurilor prea mari. Exporturile către Uniunea Europeană au reprezentat o speranţă după ce SUA a restricţionat importul prin perceperea de tarife necompetitive şi oferirea de subvenţii către producătorii proprii.

„Producătorii de maşini din UE investesc şi funcţionează în China de mulţi ani, piaţa chineză devenind una dintre cele mai mari din lume”, explică insituţia chineză.

Acessta a adăugat că industria chineză de vehicule electrice şi-a extins competitivitatea „prin muncă asiduă”, fiind favorizată de consumatori aducând contribuţii importante la combaterea schimbărilor climatice şi a „tranziţiei verzi”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO