Business Internaţional

Belgia pregateste o amnistie fiscala

06.08.2003, 00:00 31



Partidele care sustin guvernul de coalitie din Belgia se apropie de un consens in privinta aplicarii unui impozit de 10% in cadrul unui proiect de amnistie fiscala partiala, menita sa-i incurajeze pe cetatenii belgieni sa repatrieze fondurile detinute in conturi bancare straine.



Guvernul si-a prezentat intentia luna trecuta, dar nu a stabilit detaliile finale. Initiativa belgiana urmeaza unor masuri similare luate de Italia si Germania.



"Pot accepta o rata de 10%, dupa cum au propus liberalii", a declarat Steve Stevaert, presedintele Partidului Socialist, cotidianului De Morgen.



Marimea impozitului luat in considerare de membrii guvernului belgian nu a fost cunoscuta anterior.



Suma pe care Belgia spera sa o obtina din amnistia fiscala nu a fost mentionata, dar se estimeaza ca bugetul din acest an va inregistra un deficit usor, dupa ce bugetul precedent a fost cel putin singurul echilibrat din ultimii trei ani.



In Italia, impozitul este de 2,5%, iar veniturile care ar putea fi obtinute in urma acestei amnistii sunt estimate la circa 13,5 miliarde de euro pentru 2003.



Germania aplica un impozit de 25% asupra dobanzilor generate in trecut de fondurile repatriate si prevede incasarea a aproximativ 5 miliarde de euro in urma implementarii amnistiei fiscale, care nu a fost aprobata inca de Parlament.



Totodata, guvernul belgian analizeaza posibilitatea de a impune un impozit mai redus la fondurile repatriate daca cetatenii le investesc mai degraba in economia nationala decat intr-un depozit de economii.



Membrii Uniunii Europene au convenit sa faca schimb de informatii, incepand din 2005, cu privire la conturile bancare din strainatate ale rezidentilor UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO