Business Internaţional

Bertelsmann vrea sa vanda o divizie pentru un miliard de euro

28.01.2003, 00:00 14

 Companiile interesate de preluarea diviziei de publicatii stiintifice si de afaceri a grupului media german Bertelsmann ar putea inainta oferte initiale cuprinse intre 800 de milioane de euro si un miliard de euro, au declarat, la sfarsitul acestei saptamani, surse apropiate negocierilor, citate de Reuters.
Cel putin sapte candidati urmeaza sa prezinte o oferta pentru operatiunile BertelsmannSpringer, la inceputul saptamanii viitoare.
Al cincilea mare grup mediatic din lume a scos la vanzare divizia mentionata in luna iulie 2002, insa retragerea directorului executiv Thomas Middelhoff a ridicat o serie de intrebari cu privire la tranzactie.
Conducerea Bertelsmann si-a exprimat initial dorinta de a finaliza acest proiect pana la finele lunii ianuarie, in cadrul unui program prin care incearca sa isi concentreze atentia asupra principalelor domenii de activitate si sa isi diminueze datoriile.
Cu toate acestea, sursele citate nu au exclus posibilitatea ca grupul sa anuleze vanzarea BertelsmannSpringer, daca nu va reusi sa obtina aproape un miliard de euro din vanzare.
Analistii evalueaza principala editura germana de publicatii stiintifice si de afaceri la aproximativ 1,02 miliarde de dolari (942,13 milioane de euro).
Printre firmele interesate se numara grupul media Thomson (Canada) si editurile anglo-olandeze Reed Elsevier si Wolters Kluwer. Implicatiile privind regimul concurentei ar putea impiedica candidati strategici sa preia in totalitate operatiunile BertelsmannSpringer. 
Divizia prezinta interes si pentru grupurile financiare britanice Candover Partners si Cinven, care ar putea inainta o oferta comuna. Analistii au apreciat ca cei doi parteneri intentioneaza sa realizeze, ulterior, fuziunea acestei divizii cu operatiunile similare Kluwer Academic Publishing, pe care le-au achizitionat de la grupul olandez de edituri Wolters Kluwer, in luna octombrie 2002, pentru 600 de milioane de euro.
O alta oferta ar putea veni din partea firmei europene de investitii Apax Partners si a grupului britanic de edituri Taylor & Francis.
De asemenea, surse apropiate negocierilor au sugerat ca exista interes si din partea firmelor americane Texas Pacific Group si Soros Private Equity Partners. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels