Business Internaţional

BHP Billiton a abandonat preluarea Rio Tinto

25.11.2008, 17:06 14

BHP Billiton si-a abandonat recent eforturile de preluare a rivalei din domeniul minier Rio Tinto, eforturi sustinute timp de un an, spunand ca oferta nu mai este in interesul actionarilor pe fondul "deteriorarii continue a conditiilor economice globale pe termen scurt", scrie Financial Times. 

Decizia BHP de a se retrage din cursa pentru Rio este cel mai recent exemplu al efectelor dramatice pe care criza le are asupra sectorului corporatist si survine unei scaderi puternice a preturilor la marfuri in ultimele luni pe fondul temerilor legate de o posibila incetinire rapida a cresterii economice pe plan global si al unor perspective mult mai slabe privitoare la China si India.
In momentul in care BHP isi anunta pentru prima data interesul fata de Rio cu un an in urma, potentiala tranzactie avea o valoare de 140 de miliarde de dolari, fiind cea mai mare tranzactie analizata in sectorul minier si una dintre cele mai mari din istoria sectorului corporatist.
Valoarea ofertei a scazut insa in aceasta luna la numai 62 miliarde de dolari in urma reducerii valorii actiunilor ambelor grupuri.
Marius Kloppers, CEO-ul BHP, isi pariase reputatia pe logica "evidenta" a combinarii celor doua companii.
"Evenimentele globale recente si scaderea preturilor la marfuri au modificat insa dimeniunile riscurilor", a declarat Kloppers.
La inceputul sedintei de tranzactionare de pe bursa londoneza, actiunile Rio au pierdut 40% din valoare, compania fiind cel mai mare perdant din cadrul indicelui britanic FTSE 100.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO