Business Internaţional

Bloomberg: Economiile est-europene riscă să rămână fără credite

Bloomberg: Economiile est-europene riscă să rămână fără credite

Autor: Anca Dumitrescu

27.10.2011, 17:27 803

Economiile est-europene riscă să rămână fără creditare, în condiţiile în care băncile occidentale ar putea fi nevoite să se concentreze pe propria recapitalizare, ceea ce va face dificilă finanţarea diviziilor din regiune, potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg.

Cu circa trei sferturi din industria bancară din regiune deţinută de bănci occidentale precum UniCredit şi Erste Group Bank, este probabil ca diviziile locale să primească un sprijin mai mic, "cu impact asupra creşterii creditării", estimează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Instituţiile de credit care au finanţat boom-ul economic est-european înainte de criza financiară din 2008 sunt deja strâmtorate de înrăutăţirea calităţii portofoliilor de împrumuturi şi încetinirea creşterii economice.

Regiunea a fost cel mai grav afectată, la nivel mondial, după prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers în urmă cu trei ani şi este în pericol să aibă aceeaşi soartă, odată cu extinderea problemelor din zona euro.

"Această situaţie va avea în mod sigur un impact. Dacă ai un sistem bancar legat intrinsec de băncile occidentale şi de reducerea expunerii acestora la credite, îţi dai seama că creşterea economică din regiune nu va mai fi la fel", a declarat Christian Keller, analist pentru pieţe emergente la Barclays Capital în Londra.
Băncile europene trebuie ca, până pe 30 iunie 2012, să ajungă o rată de adecvare a capitalului de 9%, după evaluarea în scădere a deţinerilor de obligaţiuni suverane, au decis miercuri seară liderii din UE.

În acest scop, ar putea fi nevoie de capital suplimentar de până la 106 miliarde de euro, potrivit Autorităţii Bancare Europene (ABE).

La summit-ul de la Bruxelles al liderilor din zona euro, reprezentanţii băncilor au fost convinşi să accepte pierderi de 50% legate de deţinerile de datorii elene.

De asemenea, capacitatea de finanţare a Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (FESF) va fi majorată la 1.000 de miliarde de euro.

Planul de recapitalizare a băncilor europene cu 106 miliarde euro convenit miercuri la summit-ul UE include şi o clauză de menţinere a expunerii instituţiilor financiare pe toate subsidiarele din statele membre, pentru a evita presiunea pe pieţele de credit şi, implicit, pe economia reală.

Majorarea ratei de adecvare a capitalului ar putea determina instituţiile de credit să îşi restrângă balanţele contabile, consideră analistul Barclays Capital.

Activităţile de creditare din Europa de Est sunt în scădere comparativ cu primul semestru, când au avansat cu 3% în cele 29 de state unde BERD este prezentă, a declarat economistul şef al instituţiei, Erik Berglof, care s-a referit la date ajustate la inflaţie.

Finanţarea din partea băncilor occidentale a contribuit cu 1,5 puncte procentuale la creşterea economică anuală în perioada 2003-2008, instituţiile de credit fiind dornice să intre pe noi pieţe, odată cu cele două valuri de aderare la UE a statelor din regiune, în 2004 şi 2007, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO