Business Internaţional

Bloomberg: FMI ar putea cere Ungariei să renunţe la cota unică de impozitare

Bloomberg: FMI ar putea cere Ungariei să renunţe la cota unică de impozitare

FMI se pregăteşte de negocieri cu guvernul ungar

Autor: Alexandru Matei

19.01.2012, 10:55 567

Fondul Monetar Internaţional i-ar putea cere Ungariei să renunţe la cota unică de impozitare a veniturilor personale, ca parte a unui eventual acord, conform unei persoane care cunoaşte pregătirile pe care oficialii FMI le fac pentru negocieri, scrie Bloomberg.

Cota unică va fi o parte importantă a negocierilor, spune persoana, care a preferat să rămână anonimă pentru că discuţiile cu Ungaria nu au început încă. FMI se opune în general sistemelor de impozitare bazate pe cotă unică, notează Bloomberg.

Ungaria încearcă să reia negocierile cu UE şi FMI după ce acestea s-au blocat în decembrie din cauza refuzului premierului Viktor Orban de a modifica o lege care afecta independenţa băncii centrale.

Orban a introdus taxa unică anul trecut pentru a simplifica administrarea taxelor şi a impulsiona creşterea economică, dar nu a făcut decât să reducă veniturile bugetare şi să majoreze deficitul structural.

Cota unică de impozitare este cea mai importantă decizie economică a lui Orban, iar primul-ministru a încercat să o protejeze de viitoarele guvernări prin includerea sa în noua constituţie a ţării, fiind nevoie de o majoritate de două treimi pentru a o modifica.

FMI ar putea accepta o soluţie de compromis prin care impozitul pe venit să devină progresiv prin excepţii, conform persoanei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels