Business Internaţional

Bomba cu ceas a Chinei: împrumuturile acordate municipalităţilor

Bomba cu ceas a Chinei: împrumuturile acordate municipalităţilor

Foto AFP

Autor: Alexandru Matei

06.07.2011, 00:03 827

Creditele neperformante acordate administraţiilor lo­calechineze sunt o problemă pe care Beijingul o subesti­mează,avertizează agenţia de rating Moody's, scrie BBC News.

Băncile chineze au împrumutat administraţiilor locale 8.500mld. yuani (910 mld. euro) în 2010 pentru a impulsiona creştereaeconomică, conform datelor oficiale. Moody's atrage însă atenţia căvaloarea reală a împrumuturilor ar putea fi cu 3.500 mld. yuani(370 mld. euro) mai mare decât au estimat auditorii statului.

În plus, între 8% şi 10% din totalul acestor împrumuturi s-arputea dovedi neperformante, ceea ce ar putea afecta starea desănătate a băncilor.

"Când am examinat datele Biroului Naţional de Audit încomparaţie cu cele raportate de organismul de reglementare a pieţeibancare, am descoperit că agenţia de audit a subestimat expunereabăncilor faţă de administraţiile locale cu 3.500 de miliarde deyuani", a declarat YI Zhang de la Moody's.

Guvernul de la Beijing pregăteşte un plan prin care să preiadatorii în valoare de 320 mld. euro de la municipalităţi pentru apreveni o serie de intrări în faliment care să afecteze economia,conform agenţiei de presă Thomson Reuters.

Totuşi, guvernul nu va fi nevoit să intervină în ajutoruladministraţiilor locale în următoarele 18 luni, conformeconomistului băncii elveţiene Credit Suisse Dong Tao, dar situaţiafinanciară a municipalităţilor se deteriorează din cauza scăderiiveniturilor din vânzarea de terenuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO