Business Internaţional

Bruxellesul vrea mai mulţi bani de la o Europă austeră

Autor: Catalina Apostoiu

21.04.2011, 23:35 21

Comisarul responsabil cu bugetul Uniunii Europene a dezvăluit unplan de majorare a cheltuielilor UE până la 132,7 miliarde de euroanul viitor, creşterea de 4,9% atrăgând imediat critici dure dinpartea Marii Britanii şi a altor state nordice care au acuzatautorităţile de la Bruxelles de faptul că ignoră măsurile deausteritate adoptate la nivel continental, scrie FinancialTimes.

Janusz Lewandowski, co­mi­­sarul european pe buget, a susţinutplanul, spunând că cheltuielile sunt necesare pen­tru a respectaobligaţiile legate de proiecte de dezvoltare asumateanterior.

"În pofida climatului de auste­ritate trebuie să ne dez­voltăm", adeclarat Lewan­dowski.
Propunerea s-a lovit însă de o opoziţie fermă din partea ţărilorcare contribuie la bugetul UE, în special Marea Britanie, undeprimul-ministru a pus aducerea sub control a bugetului UE încentrul politicii sale europene.

Totuşi, în loc să-şi exprime dezaprobarea în mod public, diplomaţiibritanici încurajează Parisul şi Berlinul să se alăture MariiBritanii.
În decembrie, Cameron a convins oficialii a cinci ţări să semneze oscrisoare prin care se făcea apel la Comisia Europeană să aprobebugete în care cheltuielile anuale să fie reduse până la sfârşitulactualului ciclu bugetar al UE, care se încheie în 2013.

Lewandoswki a admis faptul că se prefigurează o dezbatere aprinsă,dar a declarat că majoritatea sta­telor membre, inclusiv MareaBritanie, au planuri de majorare a cheltuielilor anul viitor înpofida măsurilor de austeritate.

"Bugetul britanic creşte în acest an. Este aceastaauste­ritate?"

Oficialul european a adău­gat că în cadrul eforturilor de reducerea cheltuielilor Comisia a îngheţat cheltuielile administrative şiangajările.
Deşi astfel de dezbateri sunt obişnuite, conflictul privitor laplanul bugetar pe anul viitor ar putea fi mai dur, fiind aşteptatsă ducă la o dezbatere mult mai importantă din punctul de vederepolitic în ceea ce priveşte planul de cheltuieli pe următorii şapteani: 2013-2020, pe care Comisia îl va propune în iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24