Business Internaţional

Buffett este tot mai sigur ca pariul impotriva dolarului este unul castigator

04.05.2004, 00:00 13



Miliardarul american Warren Buffett crede in continuare ca investitia in dolari nu este o alegere fericita si se gandeste ce va face cu cele 36 miliarde de dolari pe care compania sa Berkshire Hathaway le are disponibile, in conditiile in care actiunile companiilor americane nu mai reprezinta o investitie atractiva, relateaza Bloomberg News.



"Credem ca in timp dolarul se va deprecia fata de principalele monede straine", a declarat Buffett celor 19.500 de persoane care au participat la sfarsitul saptamanii trecute la adunarea generala anuala a actionarilor Berkshire.



Presedintele grupului financiar a afirmat ca este posibil ca Rezervele Federale americane sa mentina dobanda de referinta la un nivel prea scazut. In acelasi timp, deficitul comercial creste, lovind dolarul chiar daca economia se extinde.



Buffett a declarat ca Fed ar trebui sa majoreze dobanda de referinta, in conditiile in care inflatia incepe sa se faca simtita. "Economia s-a incalzit considerabil. Oamenii percep majorarile de preturi. Aceste majorari se simt pe piata imobiliara. Insa pretul locuintelor nu are o pondere importanta in indicele preturilor de consum, insa se simte in buzunarele oamenilor. Efectele se vad in costurile cu forta de munca".



"Speram ca vom putea investi banii rapid in afaceri la fel de bune ca cele pe care le detinem deja. Credem ca sansele ca acest lucru sa se intample sunt mari", a afirmat al doilea bogatas al lumii. Buffett detine in jur de 37% din actiunile de categoria A ale Berkshire Hathaway, averea sa ajungand pana la 44,5 miliarde de dolari. Revista Forbes estimeaza averea lui Buffett la 42,9 miliarde de dolari. El se situeaza la numai un pas de cel mai bogat om din lume, Bill Gates, cu 46,6 miliarde de dolari.



Intr-un interviu, Buffett a afirmat ca nu se mai pot face afaceri foarte bune pe piata obligatiunilor de tip "junk", adica cele nerecomandate pentru investitii si deci foarte riscante. Berkshire a vandut o parte din obligatiunile cu risc si rentabilitate ridicate pe care le-a achizitionat in 2002, si care valoreaza in prezent peste 7 miliarde de dolari.



"Obligatiunile de tip junk sunt tranzactionate in prezent peste valoarea lor reala. S-a trecut dintr-o extrema la alta intr-o perioada foarte scurta de timp. Este aproape un miracol", a declarat presedintele Berkshire.



Sub conducerea lui Buffett, Berkshire a realizat in ultimii sase ani peste 27 de achizitii. Una din aceste tranzactii, evaluata la 590 milioane de dolari, a vizat actiunile producatorului de inghetata Dairy Queen, iar o alta, in valoare de 18 miliarde de dolari, a avut drept "tinta" actiunile companiei de reasigurare General Re.



Insa cele mai semnificative investitii din ultimii doi ani au fost realizate pe pietele valutare. Buffett a afirmat ca in acest an a mai investit "ceva mai mult" in valute, fata de nivelul de 12 miliarde de dolari de la sfarsitul anului trecut. Miliardarul a inceput sa parieze impotriva dolarului inca din 2002, temandu-se ca deficitul comercial american va eroda valoarea monedei nationale. Dolarul s-a depreciat cu aproximativ 6% fata de euro in ultimele 12 luni.



Charles Munger, vicepresedintele Berkshire si partenerul de afaceri al lui Buffett, a cerut investitorilor sa aiba rabdare, deoarece compania analizeaza posibilele plasamente pe care le poate realiza. "Nu va agitati prea mult. Rabdarea este una din regulile jocului", a declarat Munger.



In ultimii 40 de ani, Buffett a transformat Berkshire dintr-un producator de textile cu probleme financiare grave intr-un holding in valoare de 143 miliarde de dolari, prin achizitionarea de titluri financiare subevaluate. In fiecare an, admiratorii miliardarului si actionarii grupului financiar se indreapta spre Omaha, in statul Nebraska, pentru a lua parte la evenimentul pe care Buffett l-a numit "Woodstock-ul capitalistilor".



Actiunile Berkshire au crescut cu 33% in ultimul an. Vineri, pretul de inchidere al actiunilor se situa la un nivel de 93.390 dolari pe actiune, in scadere cu 110 dolari fata de ziua anterioara.



Miliardarul a declarat ca nu are nici o intentie de a se pensiona. Strategia sa este de a imparti in doua functia sa, cea de presedinte urmand a fi preluata de fiul sau, Howard. Va exista un director executiv, care se va ocupa de intreaga companie, si un director de investitii, care va gestiona portofoliul de plasamente.



Buffett nu va parasi nici comitetul de audit al companiei Coca-Cola, desi cu doua saptamani in urma 16% din actionarii grupului au votat impotriva realegerii lui. Motivul este reprezentat de legaturile de afaceri dintre Coca-Cola si unele subsidiare ale Berkshire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO