Business Internaţional

Bulgaria atinge un maxim pe 12 ani la capitolul investiţii străine directe, devenind hub pentru dezvoltare

Bulgaria atinge un maxim pe 12 ani la capitolul...

Autor: Catalina Apostoiu

24.01.2024, 00:05 337

♦ Cu peste 60 de angajaţi în prezent, Flix urmează să-şi crească personalul la 100 de membri în acest an, făcând din biroul din Bulgaria al doilea cel mai mare birou după cel din München.

Bulgaria a înregistrat o creştere dramatică a investiţiilor străine directe, acestea atingând un maxim pe 12 ani, de 7 miliarde de leva (3,52 miliarde de euro), în perioada ianuarie-noiembrie 2023, cu 2 miliarde mai mult decât în perioada similară a anului trecut, scrie Novinite.

Ministrul economiei şi industriei Bogdan Bogdanov a evidenţiat această creştere în timpul discuţiilor cu oficialii companiei germane Flix privitoare la planurile de expansiune ale acesteia în Bulgaria.

„Bulgaria devine un hub regional de dezvoltare, deţinând capabilităţi inginereşti dovedite care atrag un număr în creştere de companii interesate să înfiinţeze huburi R&D şi de cunoaştere“, a subliniat oficialul bulgar.

Cu peste 60 de angajaţi în prezent, Flix urmează să-şi crească personalul la 100 de membri în acest an, făcând din biroul din Bulgaria al doilea cel mai mare birou după cel din Munchen.

Pe ţări, cele mai mari investiţii directe din Bulgaria din perioada ianuarie-noiembrie 2023 au venit din Olanda (752,7 milioane de euro), Belgia (311,6 milioane de euro) şi Elveţia (272,7 milioane de euro), notează Sofia Globe.

Investiţiile au fost realizate în diverse sectoare, dar majoritar în producţie, procesare, auto şi energie. Însă cea mai mare creştere a fost consemnată probabil în industria auto. Aproape 80% din maşinile electrice fabricate în Europa utilizează componente realizate în Bulgaria.

În ultimii ani, compania ame­ricană ADM şi-a dublat capacitatea de producţie din Bulgaria, iar în 2023 a anunţat că-şi extinde fabrica din Razgrad, nord-estul Bulgariei, potrivit Novinite.

Producătorul belgian de baterii ABEE intenţionează să investească 1,1 miliarde de euro în trei locaţii din Bulgaria, urmând să creeze aproximativ 1.200 de noi locuri de muncă, anunţa compania la finalul anului trecut.

Între timp, Solar MD din Africa de Sud şi-a inaugurat în primăvara anului trecut unitatea de producţie din Ruse.

Tot în primăvară, autorităţile bulgare au anunţat că poartă discuţii cu trei investitori internaţionali din sectorul auto pentru a-i atrage către o nouă zonă industrială în apropiere de Sofia, notează Seenews.

Este vorba de proiecte cu o valoare cuprinsă între 1,5 şi 3 miliarde de euro care vor schimba faţa economiei bulgare, declarau autorităţile.

În vară, trei proiecte de investiţii în sectorul auto în valoare de peste 100 milioane de leva (51,1 milioane de euro) au fost anunţate în decursul a doar câteva zile, potrivit capital.bg. La o zi după ce compania austriacă Gebauer & Griller a anunţat că lansează construcţia unei fabrici de componente în Ruse, KNH din Olanda a dat startul producţiei în Stara Zagora. Între timp, compania germană Sulzer a ales Sofia pentru a înfiinţa un centru pentru dezvoltarea de software auto.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO