Business Internaţional

Bursa din Varsovia urmareste o dezvoltare regionala

24.04.2007, 14:49 12

Cladirea stralucitoare in care se afla bursa de actiuni de la Varsovia (WSE) ar putea deveni centrul financiar al Europei centrale, scrie Euro2day.
Totusi, institutia nascuta din ruinele comunismului si-ar putea vedea sansele de a castiga o pozitie dominanta pe plan regional amenintate de dorinta guvernului de a-si pastra controlul asupra WSE.
Ludwik Sobolewski, presedinte al WSE, recunoaste ca actionariatul bursei este unul "exotic", insa exista sanse reduse ca un guvern obsedat de ideea de a crea campioni economici nationali sa cedeze controlul asupra una dintre cele mai importante institutii economice ale tarii.
Dupa parerea lui Sobolewski, controlul statului asupra bursei a generat deja probleme. Acest control a reprezentat principala cauza pentru care oferta depusa de WSE in 2004 pentru achizitionarea bursei din Vilnius, Lituania, a esuat, aceasta bursa fiind in cele din urma achizitionata de grupul bursier nordic OMX.
Guvernul analizeaza oportunitatea vanzarii unui pachet minoritar, de aproximativ 40%, posibil catre sfarsitul acestui an. Wojciech Jasinski, ministrul trezoreriei, lucreaza la un plan de vanzare de actiuni catre investitori polonezi, o idee care a starnit mania Comisiei Europene, care a acuzat Varsovia de discriminare.
Pentru WSE, extinderea reprezinta o necesitate. Din ce in ce mai multe companii poloneze se vor dezvolta destul de mult pentru a se putea extinde peste granite, dorind sa fie listate pe o bursa cu acoperire regionala. De asemenea, un numar crescand de companii din Cehia, Ungaria si alte tari desfasoara activitati in intreaga Europa si doresc sa se listeze pe o bursa mare si lichida.
"Trebuie sa ne consolidam pozitia in mod agresiv. Nu ne putem considera doar o piata nationala", spune Sobolewski.
Astfel, Sobolewski incearca sa achizitioneze pachete de actiuni in cadrul altor burse din Europa Centrala, dar si sa atraga listari ale unor companii din alte parti ale regiunii.
Varsovia este deja cunoscuta ca lider in Europa Centrala la capitolul oferte publice initiale. Sobolewski considera ca bursa de la Varsovia ar putea inregistra 60 de astfel de oferte in acest an. Cea mai mare rivala a bursei de la Varsovia este bursa vieneza, care are o marime similara, dar si planuri de extindere regionala. Totusi, bursa de la Varsovia insista asupra faptului ca detine o experienta vasta in ceea ce priveste tranzitia tarilor foste comuniste la capitalism.
"Nu este clar daca Viena apartine chiar acestei regiuni", spune Sobolewski.
Annie Krasinska, analist in cadrul Wood & Co, o companie de brokeraj cu sediul in Praga, spune ca ambitiile WSE sunt realiste. "Varsovia este considerata drept o piata est-europeana, fiind deci un loc mai potrivit pentru companii din Bulgaria, Ucraina si alte tari din regiune care doresc sa se listeze, in timp ce Viena este perceputa ca fiind mai degraba o parte a Europei de Vest".
In luna noiembrie a anului trecut, bursa de la Varsovia a lansat programul WSE IPO Partner, in cadrul caruia companii de brokeraj din Estonia, Ucraina si Praga cauta companii locale care doresc sa se listeze in Varsovia.
Sebolewski sustine ca structura moderna de reglementare si reputatia "curata" a bursei de la Varsovia vor atrage companii straine dornice sa se asocieze cu o bursa vestica.
Cu un numar de 293 de companii listate, capitalizarea de piata a WSE se ridica la 132 de miliarde de euro, in crestere cu mai mult de 17% de la inceputul acestui an. Rulajul zilnic este de aproximativ 483 de milioane de euro, iar principalii indici ai bursei ating recorduri dupa recorduri.
In timp ce WSE atrage oferte publice initiale, bursa vieneza incearca sa stabileasca legaturi cu aproape toate bursele regionale mai mici. Aceasta detine deja 12,5% din bursa de la Budapesta, avand in acelasi timp acorduri de colaborare cu majoritatea burselor din fosta Iugoslavie. Anul trecut, bursa vieneza a semnat un acord similar cu bursa de la Sofia, din care guvernul bulgar se pregateste sa vanda 44%. Atat bursa de la Varsovia, cat si cea de la Viena sunt interesate de acest pachet.
De asemenea, bursa de la Viena vrea sa achizitioneze bursa de la Liubliana, Slovenia, o alta piata pe care Sobolewski o are in vizor.
"Expansiunea este vitala pentru bursa de la Varsovia daca aceasta vrea sa ocupe o pozitie importanta in regiune", spune Sobolewski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24