Business Internaţional

Bursele din tarile foste comuniste au devenit atractive pentru marii jucatori europeni

26.02.2007, 18:58 22

Operatorii burselor din centrul si estul Europei au fost luati in vizor de marii operatori bursieri din Europa Occidentala datorita potentialului ridicat de crestere.
In prezent, o batalie stransa pentru bursele din Bulgaria si Slovenia, aflate in plina dezvoltare, se contureaza rapid, avand in vedere semnalele conform carora presiunile in sensul consolidarii pietei de actiuni inregistrate pe plan global se manifesta in prezent si in cadrul economiilor din Europa Centrala si de Est, economii cu un ritm rapid de expansiune, scrie presa straina.
Astfel, pana acum, aproximativ sase operatori europeni de burse si-au manifestat interestul de a achizitiona pachetul de 44% din bursa de la Sofia pe care guvernul bulgar condus de socialisti intentioneaza sa-l scoata la vanzare in urmatoarele luni.
Acest lucru se intampla in contextul in care pietele de actiuni din regiunea de sud-est a Europei se bucura de rate de crestere de doua cifre.
Indicele celor mai performante actiuni de pe bursa din Sofia a inregistrat o crestere de peste 300% in decursul ultimului an, in contextul in care Bulgaria si Romania au devenit cel de-al 26-lea si respectiv al 27-lea membru al Uniunii Europene.
Piata de actiuni a Sloveniei a avansat cu mai mult de 200% in ultimul an, mica fosta republica iugoslava continuandu-si integrarea economica in cadrul Europei Occidentale in acest an, in urma adoptarii monedei unice europene in luna ianuarie.
Deja, bursele din Varsovia, Atena, Milano, Viena si Frankfurt, cat si bursa Euronext cu sediul in Paris, urmaresc indeaproape oportunitatile de a avansa catre est.
Sofia are deja o legatura cu bursa vieneza, mai multe companii austriece castigand pozitii solide in Europa Centrala. De asemenea, bursa vieneza detine o participatie in cadrul bursei de la Budapesta, avand in acelasi timp o relatie de colaborare cu bursa de la Bucuresti.
Pietele de actiuni ale unor state emergente, cum ar fi Romania, Bulgaria, Croatia si Serbia, s-au numarat anul trecut printre bursele cu cele mai solide performante din lume, obtinand rate de crestere alcatuite din doua cifre pe baza relatiilor mai stranse cu UE si a ritmului rapid de crestere economica sustinut de consum.
Presiunile in sensul crearii unor noi aliante cu pietele de actiuni din Liubliana si Sofia au aparut si in urma formarii Nordic Exchange, cu sediul la Stockholm, care include burse din statele baltice, cat si pe fondul luptei purtate pe plan global pentru castigarea controlului asupra bursei paneuropene Euronext, dar si asupra bursei londoneze. Succesul inregistrat de bursa newyorkeza in incheierea unui acord cu Euronext, care opereaza burse din Paris, Amsterdam, Bruxelles si Lisabona, va duce la crearea unei burse transatlantice gigant.
Intre timp, operatorii de piete de actiuni se grabesc sa profite de cresterile inregistrate din punctul de vedere al preturilor la actiuni in intreaga Europa Centrala, declarandu-si intentiile de a stabili noi legaturi in regiune.
Bursa de la Varsovia si Deutsche Boerse, operatorul pietei de actiuni din Frankfurt, si-au stabilit deja drept tinte privind posibile aliante sau preluari burse din Europa Centrala.
Avand in vedere statutul Poloniei de cea mai mare economie din centrul Europei, Varsovia are ambitia de a deveni un important centru financiar regional.
Deja, bursa de la Varsovia a castigat o pozitie de varf in topul burselor din Europa Centrala, atragand anul trecut cel mai mare volum de listari din regiune.
Oficialii bursei de la Varsovia se asteapta ca un numar de aproximativ 60 de companii sa-si faca debutul pe aceasta bursa in acest an, aceasta comparativ cu cele 38 de companii care s-au listat aici in 2006.
Insa, in ciuda interesului crescand pentru preluarea burselor din Europa Centrala, inclusiv bursa din Sofia, guvernul bulgar nu a stabilit inca o data privitor la vanzarea participatiei de 44%. Pe de alta parte, posibili ofertanti au inceput sa se invarta in jurul bursei de la Liubliana in urma esuarii unei oferte la inceputul acestui an.
Totusi, in ciuda tendintei globale de consolidare a acestui segment, fuziunile de ordinul miliardelor de dolari nu reprezinta singura modalitate de cooperare intre burse.
Acest lucru se intampla pentru ca multe tari isi considera bursele drept active nationale importante, limitand detinerea strainilor in cadrul acestora, preferand in schimb sa stabileasca relatii sau aliante cu bursele din alte tari.
Pentru bursele mari, cu capitalizari importante, aceste aliante pot reprezenta o modalitate de castigare a unei pozitii, oricat de reduse, pe pietele emergente, si probabil de a convinge cele mai mari companii de aici sa se listeze peste hotare.
Pentru bursele mai mici, cu un caracter strict local, un partener important cu experienta pe plan international le poate aduce avantaje din punctul de vedere al marketingului, tehnologiei si atragerii unui numar mai mare de investitori straini.
Aliantele la scara mica vor fi probabil mai frecvente pe masura ce bursele de actiuni din intreaga lume se transforma in entitati tranzactionate public.
Printre bursele care vor inregistra aceasta transformare s-ar putea numara si bursa de la Varsovia.

Cele mai mari din estul europei

Bursa de la Budapesta
Principalul indice al bursei ungare, BUX, a atins o valoare de 24.039.0 puncte pe 21 februarie 2007.
Fata de 30 decembrie 2005, indicele a inregistrat pana pe 21 februarie 2007 o crestere de 15,7% in moneda locala si de 28,9% in dolari.
Printre cele mai importante companii incluse in cadrul indicelui se numara Magyar Telekom, MOL, OTP, Richter.
Bursa de la Varsovia
Principalul indice al bursei poloneze, WIG, avea o valoare de 54.821,4 puncte pe 21 februarie 2007.
Fata de 30 decembrie 2005, indicele pietei poloneze a inregistrat o crestere de 54,0% in moneda locala, cresterea fiind de 69,4% in dolari.
Printre actiunile incluse in cadrul indicelui WIG20 se numara si cele ale companiilor PKOBP si PEKAO.
Bursa de la Viena
Principalul indice al bursei austriece, ATX, a atins o valoare de 4.533,9 puncte pe 21 februarie 2007.
Fata de 30 decembrie 2005, indicele ATX a inregistrat o crestere de 23,6% in moneda locala si de 37,6% in dolari.
Actiunile unor companii ca Erste Bank, Raiffeisen Bank si Wiener Stadtische sunt incluse in cadrul indicelui ATX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO