Business Internaţional

Business Magazin. Atacarea Ucrainei de către Rusia a provocat cel mai mare exod de populaţie din Europa, după al Doilea Război Mondial. Oligarhii ucrainieni se pregătesc, de pe acum, pentru reconstrucţia Ucrainei

Business Magazin. Atacarea Ucrainei de către Rusia a...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.07.2022, 19:39 170

Invazia Rusiei din Ucraina a provocat cel mai mare exod de populaţie din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Milioane de ucraineni, cei mai mulţi femei şi copii, au fugit de război în statele europene. Însă primii fugari au fost oligarhii, părăsindu-şi ţara înainte chiar ca războiul să înceApă.

Ei aveau cu ce şi unde să plece. Unii s-au întors, făcând, ceva rar, front comun pentru a lupta cu ruşii. Lumea lor s-a schimbat. Puterea lor este în declin de câţiva ani. Iar dacă ruşii înving, lumea lor s-ar putea să dispară cu totul. Acum, bogaţii Ucrainei se luptă pentru supravieţuire.

Mai erau doar câteva zile până la invazie, dar nimic nu era clar. Avioanele – private, de lux sau doar închiriate – se vedeau clar pe aplicaţiile de monitorizare a traficului aerian. La fel şi direcţia lor: afară din Ucraina, spre vest, departe de orice ameninţare rusă, scrie Radio Europa Liberă. Ziarul Ukrayinska Pravda a numărat pe 13 februarie peste 20 de zboruri. Proprietarii – bogaţii oameni de afaceri deveniţi simbolul capitalismului ucrainean şi o barieră în calea eliminării corupţiei. Fugeau de ceea ce administraţia SUA spunea că va fi o invazie iminentă rusă.

Nici chiar Kievul nu credea că aşa va fi, dar oligarhii nu voiau să rişte. Pe 23 februarie, cu o zi înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă, preşedintele Volodîmîr  Zelenski i-a convocat în biroul său cei mai puternici oameni de afaceri din Ucraina. Unii, precum Viktor Pinciuk şi Rinat Akhmetov, cel mai bogat om al Ucrainei, s-au întors în ţară special pentru întâlnire. În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin dădea prelegeri oligarhilor Rusiei de la distanţă la o întâlnire similară la Kremlin a doua zi, adunarea lui Zelenski a fost mai prietenoasă, cu oaspeţii în jurul unei mese. Dar mesajul a fost acelaşi: treceţi în spatele liderului vostru pe timp de război, scrie Financial Times.

Doi dintre cei prezenţi au spus că Zelenski le-a cerut nimic mai mult, nimic mai puţin decât să-şi lase deoparte rivalităţile şi să se unească în apărarea naţiunii. Nu se compara nici de departe cu ce a fost în 2014, când oligarhii ţării au condus răspunsul Ucrainei după ce Rusia a anexat Crimeea şi apoi a tăiat o bucată din regiunea estică Donbas într-un război separatist prin interpuşi. Pentru că acel război a prins armata îngrozitor de prost echipată, cu deficit de personal, în derută, elita afacerilor a finanţat batalioanele de voluntari care au intrat în luptă.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO