Business Internaţional

Business MAGAZIN. Criza economică din China se extinde din ce în ce mai mult în ciuda eforturilor autoritatilor de la Beijing de a ascunde aceasta situaţie: Băncile chinezeşti încearcă să ascundă existenţa munţilor de credite neperformante

Business MAGAZIN. Criza economică din China se extinde...

Autor: Iulian Tenchiu

18.08.2023, 12:32 3070

Cu doar o săptămână în urmă, Zhongzhi Enterprise Group Co era un nume care era aproape invizibil în China şi prea rar menţionat în general, iar în restul lumii era necunoscut cu totul, scrie Bloomberg.

Acum, gigantul secret al sistemului bancar paralel a devenit cel mai recent simbol al fragilităţii financiare într-o economie de 18 trilioane de dolari, în care încrederea investitorilor, a întreprinderilor şi a consumatorilor se diminuează rapid.

Zhongzhi Enterprise Group este administratorul privat a peste 1.000 de miliarde de yuani (137 de miliarde de dolari), iar filialele sale de tip trust se află sub o monitorizare intensă după ce acesta a eşuat să plătească clienţii care au băgat bani grei în produsele sale de investiţii.

Pentru a sublinia importanţa sa, autorităţile de reglementare au format un grup operativ în încercarea de a preveni contagiunea. În spatele scenei, firma a angajat KPMG pentru a realiza ceea ce va fi probabil un proces de restructurare îndelungat. Potenţialele vânzări de active ameninţă să afecteze pieţele mai largi.

Problemele Zhongzhi au declanşat chiar şi proteste, determinând poliţia să intervină pentru a le ordona clienţilor nemulţumiţi să nu iasă în public în disperarea lor de a-şi recupera pierderile. Pe măsură ce s-a răspândit vestea dificultăţilor Zhongzhi, activele chinezeşti s-au prăbuşit, contribuind la împingerea yuanului aproape de minimul ultimilor 16 ani.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO