Business Internaţional

Cancelarul Germaniei Angela Merkel ar fi făcut propagandă pentru partidul comunist în tinereţe, se spune într-o carte biografică

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Nu mă pot baza decât pe memoria mea. Dacă sunt descoperite alte lucruri, eu pot trăi cu acestea“. Foto: AFP

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Nu mă pot baza decât pe memoria mea. Dacă sunt descoperite alte lucruri, eu pot trăi cu acestea“. Foto: AFP

Autor: Ioana Niţă

14.05.2013, 18:22 253

Cancelarul german Angela Merkel se confruntă cu noi critici legate de activitatea sa politică în fosta Germanie de Est după ce doi jurnalişti au publicat o carte în care arată că cel mai influent politician din Europa din prezent a fost responsabil cu „agitaţia şi propaganda“ pentru partidul comunist, scrie Financial Times.

Merkel este primul cancelar care provine din Republica Democrată Germană, ţară aflată sub puternică influenţă sovietică. Ca fizician în anii ’80, ea a fost membru al or­ganizaţiei comuniste de tineret „Freie Deut­sche Jugend“ din cadrul Academiei de Ştiinţe din Berlinul de Est şi era responsabilă cu „agitaţia şi propaganda“, scriu jurnaliştii ger­mani Georg Reuth şi Günther Lachmann în cartea lor intitulată „Prima viaţă a Angelei M.“. „Ea a fost responsabilă cu spălarea cre­ierelor în favoarea marxismului“, scriu autorii, care-l citează în acest sens pe Günther Krause, fost ministru şi aliat al Partidului Creştin-Democrat al cancelarului german.

Merkel, de departe încă cel mai popular politician din Germania, a reacţionat cu calm criticilor.

„Nu am ascuns niciodată nimic“, a afirmat ea la un cinematograf din Berlin unde a făcut introducerea filmul ei preferat, „Legenda lui Paul şi Paula“, o producţie din 1973 a Germaniei de Est.

Merkel a recunoscut că a fost membră nu doar a organizaţiei comuniste de tineret, ci şi a uniunii angajaţilor şi a societăţii prieteniei germano-sovietice, organizaţii care aveau de asemenea legături cu Partidul Comunist aflat la conducere.

„Nimeni nu a pus această întrebare până acum“, a adăugat cancelarul german.

În alte discuţii referitoare la trecutul său, Mer­kel a explicat că s-a alăturat organizaţiilor mai degrabă din „motive sociale“ decât

dintr-un scop politic şi a menţionat că nu se poate baza decât pe propria memorie, iar dacă se vor descoperi şi alte lucruri, va putea trăi cu acestea.

Cancelarul, care şi-a început cariera politică imediat după căderea regimului co­mu­nist din Germania de Est în 1989, nu a susţinut vreodată că a fost dizidentă sau activistă a opoziţiei. La fel ca milioane de alte persoane din Germania de Est, ea făcea parte din sistem.

Merkel nu a fost niciodată acuzată oficial că a fost informator

Dar, spre deosebire de alţi colegi din politică, ale căror averi au crescut extrem de mult după căderea zidului Berlinului şi care apoi au fost obligaţi să demisioneze fiindcă s-a descoperit că au lucrat cu serviciile secrete (Stasi), Merkel nu a fost niciodată acuzată că a fost informator sau membru al Partidului Uniunii Socialiste.

Mai mulţi membri ai Partidului Creştin Democrat i-au luat apărarea lui Merkel. Volker Bouffier, şef adjunct în partid, a spus că nu a găsit nimic senzaţional în cartea jurnaliştilor.

Doar cancelarul german poate spune dacă a împărtăşit sau nu conceptul socialismului înainte de 1989 sau dacă a ţinut criticile numai pentru ea. „Doar un grup restrâns de persoane care sunt foarte apropiate de ea ştiu ceea ce gândeşte într-adevăr“, scrie Judy Dempsey în cartea ei intitulată „Fenomenul Merkel“.

Cartea celor doi jurnalişti se loveşte de aceeaşi problemă, la fel ca şi celelalte biografii ale lui Merkel, care fac acesteia publicitate înainte de alegerile generale din luna septembrie.

Într-o altă carte, „Cancelarul şi lumea ei“, Stefan Kornelius, editor la publicaţia Süddeutsche Zeitung, spunea că „Merkel este aceeaşi Merkel, un tactician atent care îşi asumă un risc doar atunci când nu mai există riscuri“.

Se pare că acesta este şi comportamentul din perioada de tinereţe, când a fost cercetător în Germania de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO