Business Internaţional

Care este ţara europeană ce reintroduce armata obligatorie. Bărbaţii cu vârste între 18 şi 27 de ani trebuie să urmeze un an de serviciu militar. Cei care refuză pot fi amendaţi sau chiar încarceraţi

Care este ţara europeană ce reintroduce armata...

Autor: Alex Ciutacu

11.02.2024, 08:42 326

Letonia, ţară membră NATO, a reintrodus stagiul militar obligatoriu într-o încercare de a descuraja intrarea forţelor ruseşti în Europa dincolo de Ucraina, a declarat Krisjanis Karins, ministrul de Externe din Letonia, pentru publicaţia The Telegraph.

Obligativitatea urmării stagiului militar a intrat în vigoare în luna ianuarie, cu câteva săptămâni înainte să se împlinească doi ani de la invazia rusească din Ucraina, un conflict care nu pare să se termine curând.

Bărbaţii cu vârste între 18 şi 27 de ani vor fi obligaţi să urmeze un an de serviciu militar, indiferent dacă locuiesc în ţară sau peste graniţe.

Cei care refuză pot fi amendaţi sau chiar încarceraţi, deşi există şi o serie de excepţii, precum afecţiunile medicale, părinţii din familii monoparentale sau cei cu cetăţenie duală care au îndeplinit deja un stagiu militar în altă ţară.

Decizia vine în contextul în care Letonia încearcă să-şi îmbunătăţească pregătirea militară prin creşterea numărului de militar, atât activi, cât şi în rezervă, dar şi prin investiţii în armament.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO