Business Internaţional

Care sunt capitalele ce reprezintă pierderi pentru economia ţărilor lor

Care sunt capitalele ce reprezintă pierderi pentru...

Autor: Corina Zamfir

13.11.2016, 10:30 704

Noi cercetări ale Institutului Economic de Cercetare din Cologne, dezvăluie faptul că Germania ar putea genera venituri naţionale pe cap de locuitor puţin mai mari (0.5%) dacă Berlinul, capitala acesteia, nu ar exista, scrie CNN Money.

În ciuda tehnologiilor dezvoltate şi a statutului său, Berlinul produce un PIB pe cap de locuitor mai mic în comparaţie cu celelalte economii.

“Berlinul a fost o surpriză”, spune Henry Goecke, unul dintre cercetătorii institutului. “Din punct de vedere economic, Berlinul este mai mult sau mai puţin neimportant, să spun cu asprime.”

Acesta susţine că Berlinul a avut de suferit faţă de alte regiuni ale Germaniei precum Rhineland, unde se află cea mai mare parte a industriei prelucrătoare a ţării, şi Bavaria, unde întâlnim piaţa automobilelor precum BMW.

Berlinul nu este singura capitală care a rămas în urmă. PIB-ul pe cap de locuitor ar fi cu 0.2% mai mare dacă nu ar exista Ottawa, capitala Canadei, spun cercetările.

Dacă Berlinul şi Ottawa sunt “frânele”, Parisul şi Londra sunt “motoarele”.

PIB-ul pe cap de locuitor al Franţei ar putea fi cu 17% mai mic fără capitala sa, ceea ce face ca “Oraşul iubirii” să fie mai important pentru Franţa decât e Londra pentru Marea Britanie, potrivit money.cnn.com.

Londra, care reprezintă cel mai important sector financiar al ţării, este esenţial pentru prosperitatea Marii Britanii. PIB-ul pe cap de locuitor al ţării ar scădea cu 13% fără capitala sa.

“După ce locuitorii din Marea Britanie au votat în favoarea Brexit-ului, consecinţele pentru Londra au început să apară, şi întrebarea este dacă oraşul poate rămâne la fel de conectat cu  industria serviciilor financiare a Uniunii Europene cum este acum”, spune Goecke.

De asemenea, Statele Unite ale Americii s-ar descurca mai greu fără Washington D.C., chiar dacă procentul nu este atât de dramatic (puţin peste 1%). Acest tip de echilibru este bun pentru economie, spune Goecke. “Nu vrem să punem toate ouălele într-un singur coş”, adaugă acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO