Business Internaţional

Care sunt castigatorii crizei: Goldman Sachs, JPMorgan, Deutsche Bank si fondurile de hedging

12.05.2010, 19:14 47

Marile banci de investitii, in special din Statele Unite, siunele fonduri de hedging au avut cel mai mult de castigat de peurma crizei datoriilor din Grecia, in timp ce majoritateainstitutiilor financiare europene, euro si BCE au avut de suferit,potrivit unor analisti citati de AFP.

"Castigatorii sunt cei care au cumparat asigurari pentrudefaultul datoriilor grecesti si au reusit sa le revanda inainte deinterventia Uniunii Europene", a declarat George Volohin, analistla compania Meeschaert Asset Management din New York.

Intre bancile care au profitat de problemele Greciei se numaraGoldman Sachs, JPMorgan, Deutsche Bank, alaturi de fonduri dehedging precum fondul Paulson.

Au castigat "mai multe sute de milioane de dolari intre 3-7 mai,perioada in care valoarea obligatiunilor elene s-a prabusit", aexplicat Antoine Halm, manager de fonduri la Louis Capital Marketsdin Paris.

Acesti mari investitori au inceput speculatiile cu datoriigrecesti la inceputul lunii aprilie si au cumparat masiv CDS-uri(credit default swaps - asigurari ale datoriilor) pe care le-aurevandut in mare parte bancilor europene care au vrut sa isiacopere riscurile, au aratat analistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO