Business Internaţional

Casa Albă dezvăluie averea fiicei preşedintelui, Ivanka Trump, unul dintre cei mai bogaţi oficiali din noua administraţie. Documentele financiare cuprind situaţia a 180 de oficiali de top de la Casa Albă

Casa Albă dezvăluie averea fiicei preşedintelui,...

Autor: Corina Zamfir

02.04.2017, 10:57 1382

Ivanka Trump, şi soţul ei, Jared Kushner, au o avere estimată de nouă cifre, în timp ce fiica preşedintelui SUA rămâne un stakeholder în afecerile hoteliere ale lui Donald Trump de la Washington, potrivit noilor dezvăluiri financiare publicate de Casa Albă vineri seară, scrie Financial Times.

Dezvăluirile financiare ale fiicei preşedintelui nu au fost încă făcute publice deoarece ea fost desemnată în mod oficial „asistenta preşedintelui“ săptămâna trecută, însă valoarea activelor şi datoriilor sale pot fi estimate prin dezvăluirile financiare ale soţului ei.

Potrivit documentelor financiare ale lui Jared Kushner, cuplul are o avere estimată de 144 de milioane de dolari şi alţi peste 700 de milioane de dolari sub formă de active imobiliare şi investiţii, iar datoriile lor însumează mai putin de 100 de milioane de dolari.

Afacerile lui Ivanka Trump, inclusiv linia de modă, sunt estimate la aproximativ 50 de milioane de dolari, fiind acum gestionate cumnatul ei şi soţia acestuia.

Conform dezvăluirilor, fiica preşedintelui este în continuare acţionar al Trump International Hotel, situat la doar o aruncătură de băţ de Casa Albă, cu un pachet de acţiuni estimat între 5 şi 25 milioane de dolari. Se spune că Inavka Trump a câştigat între 1 şi 5 milioane de dolari din acestă afacere între lunile ianuarie şi martie ale acestui an.

Avocaţii au ridicat deja semne de întrebare cu privire la conflictele de interese în ceea ce priveşte acest hotel, menţionând că companiile şi guvernele străine s-ar putea folosi de afacerea cu hotelul ca o modalitate de a intra în graţiile noii administraţii.

Jared Kushner a dezvăluit că până în ianuarie 2016 a fost implicat în nu mai puţin de 260 de entităţi non-guvernamentale, cele mai multe dintre ele societăţi cu răspundere limitată, şi în afaceri cu bunuri imobiliare, toate înregistrate în Manhattan sau în Florham Park, New Jersey, statul de origine a lui Kushner.

Preşedintele Donald Trump are unul dintre cele mai bogate cabinetele din istoria Statelor Unite. Membrii administraţiei prezidenţiale au încercat să transforme bogăţia lor într-o virtute, accentuând toate lucrurile la care au trebui să renunţe pentru a se alăture administraţiei.

Sean Spicer, secretarul de presă al Casei Albe, a caracterizat oficialii Casei Albe ca fiind „binecuvântaţi“ în carierele lor din sectorul privat.

„Preşedintele a adus o mulţime de oameni în această administraţie, în Casa Albă, în special, care au fost foarte binecuvantaţi de această ţară, care au avut foarte mare success, şi care au renunţat la toate acestea ca să se alăture acestei guvernări, punând deoparte o mulţime de active“, a spus Sean Spicer.

Cu toate acestea, formele de prezentare a informaţiilor aduc în centrul atenţiei diferenţa dintre situaţiile financiare ale funcţionarilor publici milionari ai lui Donald Trump şi realităţile economice ale majorităţii susţinătorilor săi care au votat pentru el şi pentru mesajului său populist.

Cabinetul preşedintelui Donald Trump are o valoare estimată netă colectivă de până la 12 miliarde de doalri, potrivit Bloomberg, citat de Financial Times.

Bogăţia acumulată de cei din noua administraţie de la Casa Albă înainte ca Donald Trump să devină presedinte este expusă printr-o serie de dezvăluiri care acoperă aproximativ 180 de oficiali de top ai administraţiei, inclusiv fostul preşedinte al Goldman Sachs, Gary Cohn, şi Steve Bannon, strategul şef de la Casa Albă.

Steve Bannon, care se prezintă ca fiind creierul intelectual al mişcării clasei populiste care l-au votat pe Donald Trump, a câştigat cel puţin 1,2 milioane de dolari anul trecut dintr-o serie de afaceri de consultanţă şi din afacerile de film, adică de 20 de ori mai mult decât venitul mediu al unei gospodării în Statele Unite în 2016 (56.000 dolari).

De asemenea, el a avut cel puţin 1,1 milioane de dolari  în trei conturi bancare, proprietăţi de investiţii în valoare de 2,25 milioane de dolari care i-au adus între 70.000 – 165.000 de dolari din chiriile din anul trecut, şi un pachet de acţiuni estimate între 1 si 5 milioane de dolari în Cambridge Analytica, o firma de cercetare de opinie care a contribuit la campania electorală a preşedintelui.

Potrivit documentelor financiare, Bannon a fost de acord să-şi vândă participaţia la Cambridge Analytica. De asemenea, el a fost de acord să vândă capitaluri proprii în valoare de cel puţin 100.000 de dolari din Glittering Steel, compania de producţie de film.

Gary Cohn, care a devenit şef al Consiliului Naţional Economic în administraţia Trump în ianuarie, a câştigat cel puţin 40 de milioane dolari de din salariu, bonusuri şi dividende de la finalul anului trecut până la  începutul anului 2017.

Cohn are active în valoare de aproape 250 de milioane de dolari şi probabil chiar mai mult de atât având în vedere participaţia în Industrial and Commercial Bank of China, în valoare de cel puţin 1 milion de dolari, precum si participatii la companiile americane, inclusiv Facebook, Twitter, Corp McDonald, şi Bank of America. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO