Business Internaţional

Casele de avocatura isi dezvaluie situatiile financiare

13.09.2004, 00:00 23



Ca parteneriate, firmele de avocatura sunt afaceri private, ce nu au obligatia de a-si face publice datele de ordin financiar. Totusi, in ultimii ani asupra acestor firme au inceput a fi exercitate presiuni in sensul publicarii de catre acestea a rezultatelor lor financiare, arata Financial Times. Studii anuale realizate de doua reviste rivale din domeniul juridic, Lawyer 100 si Legal Business 100, vor fi publicate in aceasta saptamana.



Se crede ca aceste doua studii reflecta situatiile financiare ale celor mai mari 100 firme de avocatura din Marea Britanie, cu onorarii totale de 9 miliarde de lire sterline (16 miliarde de dolari). Publicatiile sustin ca dispun de declaratii aproape complete din partea firmelor.



Totusi, firmele, cat si observatori din cadrul acestei industrii, sunt sceptici in legatura cu aceste rezultate. Acestia se indoiesc de faptul ca cele doua studii ar reflecta situatia financiara reala a companiilor din acest domeniu.





Rezultate financiare de domeniul fictiunii



Tony Williams, managing director in cadrul Jomati, o firma de consultanta in domeniul juridic si fost partener in cadrul Clifford Chance, firma globala de avocatura, spune: "Aceste studii contin o doza fantastica de fictiune".



Mark Jones, managing partner in cadrul Addleshaw Goddard, o firma de avocatura cu sediul in Marea Britanie, si una din primele firme ce au dat dovada de transparenta in legatura cu onorariile si profiturile la inceputul anilor '90, nu este sigur de faptul ca si alte firme de avocatura ofera rezultate autentice publicatiilor. "Firmele de avocatura pot manipula cifrele legate de profitul pe partener intr-o varietate de moduri".



Indiferent daca firmele de avocatura isi dezvaluie cifrele in intregime sau nu, colectarea si punerea cap la cap a datelor financiare ale unei singure firme de avocatura ramane un proces complex. Fiind afaceri private, firmele de avocatura nu sunt nevoite sa se supuna unor standarde contabile absolute, si din acest motiv in multe cazuri comparatiile sunt dificil de efectuat. De exemplu, cifra cel mai des luata in discutie este cea a ratei profitabilitatii capitalului investit de fiecare partener, "profit per equity partner", PEP. Conform studiilor realizate, un partener din cadrul Clifford Chance castiga in medie 562.000 de lire sterline.



Williams spune insa ca aceasta cifra nu poate fi comparata in mod direct cu cea a castigurilor realizate de un director financiar al unei companii. E posibil ca un partener din cadrul unei firme de avocatura sa fie nevoit sa astepte acesti bani timp de doi ani, in functie de fluxul de capital, nivelul investitiilor si imprumuturilor.



In plus, dupa cum arata Jones din cadrul Addleshaw Goddard, PEP ca indicator al "sanatatii" financiare a unei firme de avocatura este aproape inutil. "Daca te uiti dincolo de profit si cifra de afaceri, la speculatii si imprumuturi, vei primi un mesaj cu totul diferit," spune acesta.



Dar cum reactioneaza publicatiile la aceste critici? Ambele au depus mari eforturi pentru a oferi date imbunatatite, iar in acest an nu au mai pus un accent la fel de mare pe PEP. De exemplu, acestea ofera imagini schematice ale performantelor inregistrate de o firma pe o perioada de cinci ani.



Jurnalistii sunt perfect constienti de incercarile firmelor de a manipula sau "umfla" aceste cifre. Cat Griffiths, editor al Lawyer, spune: "Am sapat si mai adanc anul acesta si am obtinut echivalentul unui raport anual cu fapte concrete".



Tom Freeman, editor al Legal Business, a schimbat si el modul in care echipa sa raporteaza situatia financiara a firmelor. "Nu pretindem a fi contabilii firmelor respective. Insa, dupa 12 ani in care am raportat datele financiare ale firmelor de avocatura, credem ca oferim un indicator de incredere. Anul acesta, ne-am concentrat asupra cifrei legate de veniturile generate de fiecare avocat din cadrul unei firme".



Jurnalul a incercat in acelasi timp sa compare firme asemanatoare si sa le imparta in grupuri, cum ar fi elita globala, marele firme regionale sau firmele specializate.



Acest exercitiu indica foarte clar complexitatea si natura multi-stratificata a profesiei de jurist in Marea Britanie. Conform Legal Business, cele mai mari sase firme de avocatura din Marea Britanie au generat aproape 40% din onorariile celor mai mari 100 de firme de avocatura. Un partener din cadrul uneia din aceste firme castiga in medie 676.000 de lire sterline. Prin comparatie, un partener din cadrul unei firme de marime mijlocie din Londra castiga cu doua treimi mai putin, 248.000 de lire sterline, in medie.



Disputa legata de rezultatele financiare ale firmelor de avocatura va capata noi accente in anii urmatori. Multe dintre acestea analizeaza oportunitatea transformarii lor in parteneriate cu raspundere limitata, in cazul carora publicarea rezultatelor financire este obligatorie. Byrne spune: "Acest lucru a incurajat mai multe firme sa devina mai transparente. Anul acesta, 61 de firme ne-au oferit informatii detaliate cu privire la situatia lor financiara".



Totusi, date statistice importante sunt inca dificil de obtinut, cum ar fi numarul partenerilor si al castigatorilor de onorarii. Iar, dupa cum arata o analiza a celor doua rapoarte, utilizarea unor cifre diferite privind numarul de parteneri sau al celor ce castiga onorarii ar putea "incurca" datele unora dintre cei mai valorosi indicatori pentru managerii firmelor de avocatura-veniturile pe avocat, costurile pe avocat si profitul pe avocat.





Cat castiga rivalii?



Indiferent de gradul lor de acuratete, avocatii individuali din acest sector competitiv vor analiza rapoartele publicate in aceasta saptamana pentru a estima castigurile colegilor si rivalilor lor. Managerii firmelor de avocatura vor arunca insa probabil o privire mai superficiala asupra lor.



Peter Cornell, managing director in cadrul Clifford Chance, spune: "As arunca o privire asupra cifrelor legate de veniturile pe avocat si a marjelor de profit ale firmelor rivale, insa ma indoiesc ca aceste cifre ar prezenta vreun interes pentru clientii nostri".



Maria da Cunha, consilier general in cadrul British Airways, este de acord: "Nu-mi pasa cati bani face un avocat. Ma intereseaza mai mult ce onorariu imi cere".



Pe un ton similar, Rupert Bondy, consilier general in cadrul GlaxoSmithKline, spune ca este curios in legatura cu rentabilitatea unei firme de avocatura, insa numai in relatie cu onorariile care-i sunt percepute lui. Nu-l intereseaza daca avocatii "castiga sume fantastice de bani, cu conditia ca munca depusa de acestia sa fie fantastica".



Williams spune insa ca, din pozitia de indicatori ai "sanatatii financiare", rapoartele ar trebui sa trezeasca anumite temeri in randul managerilor firmelor de avocatura. Masura luata recent de The Law Society, ce reglementeaza aceasta profesie, de a introduce un nou cod menit a controla costurile firmelor de avocatura s-ar putea dovedi inutila. "Va trebui ca aceste firme sa ia masurile necesare pentru a putea fi competitive pe o piata ce se maturizeaza," spune acesta. A deveni mai transparente ar putea reprezenta un prim pas in aceasta directie.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels