Business Internaţional

Cât costă autorităţile americane să-şi spioneze cetăţenii. GRAFIC

Cât costă autorităţile americane să-şi spioneze...

Autor: Mădălina M.

18.01.2014, 12:20 342

Evoluţia tehnologiei i-a bucurat pe mulţi, însă odată cu apariţia de noi gadgeturi, intimitatea utilizatorilor devine aproape inexistentă, iar graniţele spionajului din partea autorităţilor încep, de asemenea, să dispară, scrie Business Insider.

Ashkan Soltani, cercetător american de origine iraniană, a publicat recent un articol în Yale Law Journal, în care vorbeşte despre erodarea intimităţii americanilor, protejată de Constituţia Statelor Unite, şi despre cum al patrulea amendament ar trebui să echilibreze expansiunea puterii guvernului de a aduna informaţii despre cetăţeni, bazată pe evoluţia tehnologică rapidă.

Articolul include şi un grafic care ilustrează costurile din ce în ce mai reduse ale supravegherii oamenilor cu ajutorul tehnologiei.

Potrivit graficului lui Soltani, este de 28 de ori mai ieftin să urmăreşti un suspect folosind un dispozitiv GPS decât să trimiţi un echipaj de poliţie să facă asta.

De asemenea, este de 53 de ori mai ieftin să monitorizezi telefonul persoanelor aflate în vizorul poliţiei decât să trimiţi agenţi sub urmărire.

Nu în ultimul rând, urmărirea unui telefon este de două ori mai ieftină decât cea folosind un GPS.

“Dacă înainte, barierele tehnologice şi financiare asigurau o oarecare protecţie în faţa supravegherii la scară largă a guvernului, acum această protecţie a fost eliminată de costurile reduse ale noii tehnologii de supraveghere. De îndată ce costurile vor fi aproape  de zero, vom rămâne doar cu nişte legi depăşite”, spune Solanti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO