Business Internaţional

Ce s-a intamplat in 2009

21.12.2009, 23:15 122

1 ianuarie: Slovacia adopta moneda euro, careva inlocui coroana slovaca.
7 ianuarie: Rusia suspenda livrarea de gaze cetrec prin Ucraina catre Europa.
20 ianuarie: Fiat a fost de acord sa achizitioneze35% din Chrysler.
26 ianuarie: Guvernul isladezeste inlocuit dupa ce sistemul bancar intra in colaps, iar statulse afla la un pas de faliment national. Primul-ministru, GeirHaarde, demisioneaza imediat.
2 martie: Banca Mondiala, BERD si BEI sar inajutorul Europei de Est prin intermediul unui plan comun a caruivaloare este de 24,5 miliarde de euro.
5 martie: Statele est-europene cer aderarea mairapida la zona euro, insa Banca Centrala Europeana se opuneschimbarii criteriilor procesului de adoptare a monedei euro.
9 martie: Bursele din intreaga lume ating niveluriminime record.
9 martie: Asiguratorul American InternationalGroup (AIG) a cerut cel de-al patrulea ajutor de la stat.
25 martie: FMI a anuntat ca urmeaza saimplementeze o serie de reforme majore, ce vor viza procedurile deacordare a creditelor catre statele membre. Reformele au rolul de aoferi conditii de imprumut mai flexibile.
31 martie: Nicio economie din UE cu exceptiaPoloniei nu a reusit sa creasca in trimestrul intai.
2 aprilie: Liderii G20 se intalnesc la Londrapentru cel de-al doilea summit al grupului. Principalul subiect depe lista de discutii a fost criza financiara mondiala.
7 mai: Banca Centrala Europeana (BCE) a redus ratade politica monetara pana la 1%, un nou nivel record.
1 iunie: General Motors intra in faliment.
24 iunie: JPMorgan este numita de revista TheBanker cea mai puternica banca in 2009.
30 iunie: Autorul celei mai mari fraude dinistorie, de peste 65 mld. dolari, Bernard Madoff a fost condamnatla 150 de ani de inchisoare.
1 iulie: Franta si Germania ies din recesiune dupace economiile lor cresc cu 0,3% trimestru la trimestru in perioadaaprilie-iunie.
8-10 iulie: Cel de-al 35-lea summit G8 a avut locla l'Aquila in Italia.
9 august: Numarul bancilor care au intrat infaliment in acest an in Statele Unite a crescut la 72.
25 septembrie: La summit-ul G20 de la Pittsburghliderii mondiali anunta ca G20 se va implica mai activ insupravegherea economiei mondiale, preluand rolul G8, intr-un efortde a preveni o noua criza financiara precum cea din 2008.
1 octombrie: Italia iese din recesiune dupa ceeconomia creste cu 0,6% in trimestrul trei comparativ cu cele treiluni anterioare.
12 octombrie: Premiul Nobel pentru Economie a fostacordat in 2009 lui Oliver Williamson si lui Elinor Ostrom.
27 noiembrie: Emiratul Dubai cere amanareaplatilor datoriilor uneia dintre cele mai mari companii de statDubai World. Cererea a provocat panica pe bursele din regiune, cares-au prabusit.
18 decembrie: Standard & Poor's retrogradeazaratingul de tara al Greciei. Oficialii statului asigura ca nuexista pericolul ca tara sa intre in faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO