Business Internaţional

Ce s-a intamplat in 2009

Ce s-a intamplat in 2009
21.12.2009, 23:15 83

1 ianuarie: Slovacia adopta moneda euro, careva inlocui coroana slovaca.
7 ianuarie: Rusia suspenda livrarea de gaze cetrec prin Ucraina catre Europa.
20 ianuarie: Fiat a fost de acord sa achizitioneze35% din Chrysler.
26 ianuarie: Guvernul isladezeste inlocuit dupa ce sistemul bancar intra in colaps, iar statulse afla la un pas de faliment national. Primul-ministru, GeirHaarde, demisioneaza imediat.
2 martie: Banca Mondiala, BERD si BEI sar inajutorul Europei de Est prin intermediul unui plan comun a caruivaloare este de 24,5 miliarde de euro.
5 martie: Statele est-europene cer aderarea mairapida la zona euro, insa Banca Centrala Europeana se opuneschimbarii criteriilor procesului de adoptare a monedei euro.
9 martie: Bursele din intreaga lume ating niveluriminime record.
9 martie: Asiguratorul American InternationalGroup (AIG) a cerut cel de-al patrulea ajutor de la stat.
25 martie: FMI a anuntat ca urmeaza saimplementeze o serie de reforme majore, ce vor viza procedurile deacordare a creditelor catre statele membre. Reformele au rolul de aoferi conditii de imprumut mai flexibile.
31 martie: Nicio economie din UE cu exceptiaPoloniei nu a reusit sa creasca in trimestrul intai.
2 aprilie: Liderii G20 se intalnesc la Londrapentru cel de-al doilea summit al grupului. Principalul subiect depe lista de discutii a fost criza financiara mondiala.
7 mai: Banca Centrala Europeana (BCE) a redus ratade politica monetara pana la 1%, un nou nivel record.
1 iunie: General Motors intra in faliment.
24 iunie: JPMorgan este numita de revista TheBanker cea mai puternica banca in 2009.
30 iunie: Autorul celei mai mari fraude dinistorie, de peste 65 mld. dolari, Bernard Madoff a fost condamnatla 150 de ani de inchisoare.
1 iulie: Franta si Germania ies din recesiune dupace economiile lor cresc cu 0,3% trimestru la trimestru in perioadaaprilie-iunie.
8-10 iulie: Cel de-al 35-lea summit G8 a avut locla l'Aquila in Italia.
9 august: Numarul bancilor care au intrat infaliment in acest an in Statele Unite a crescut la 72.
25 septembrie: La summit-ul G20 de la Pittsburghliderii mondiali anunta ca G20 se va implica mai activ insupravegherea economiei mondiale, preluand rolul G8, intr-un efortde a preveni o noua criza financiara precum cea din 2008.
1 octombrie: Italia iese din recesiune dupa ceeconomia creste cu 0,6% in trimestrul trei comparativ cu cele treiluni anterioare.
12 octombrie: Premiul Nobel pentru Economie a fostacordat in 2009 lui Oliver Williamson si lui Elinor Ostrom.
27 noiembrie: Emiratul Dubai cere amanareaplatilor datoriilor uneia dintre cele mai mari companii de statDubai World. Cererea a provocat panica pe bursele din regiune, cares-au prabusit.
18 decembrie: Standard & Poor's retrogradeazaratingul de tara al Greciei. Oficialii statului asigura ca nuexista pericolul ca tara sa intre in faliment.

AFACERI DE LA ZERO