Business Internaţional

Ce tratament prescrie Jean-Claude Trichet pentru combaterea actualei crize?

23.11.2008, 15:24 55

In cadrul unui articol recent publicat de Financial Times, Jean-Claude Trichet, presedinte al Bancii Centrale Europene, scrie despre criza financiara, factorii care au declansat-o si eforturile care trebuie depuse pentru a o depasi. Articolul este bazat pe discursul pronuntat de Trichet in cadrul unei conferinte a bancilor centrale din Europa organizata de BCE.

Turbulentele de pe pietele financiare tin intreaga lume intr-o stare de agitatie continua de peste un an, scrie Trichet. Dupa o lunga perioada de stabilitate, 2007 a marcat un punct de turnura, odata cu inceputul turbulentelor de pe pietele financiare. Bancile centrale, autoritatile de supraveghere si guvernele din intreaga lume au reactionat si continua sa reactioneze in mod decisiv in fata vulnerabilitatilor ce apar si a materializarii riscurilor astfel incat sa reinstaureze stabilitatea si conditiile propice dezvoltarii economice cat mai curand posibil.
Un numar de factori contribuisera la crearea mediului financiar care a dominat pana la mijlocul anului 2007. Adoptarea la scara larga a modelului bancar "initiaza si distribuie" a dus la o separare a celor care detineau riscurile de credit de cei care le monitorizau si le administrau. Investitorii au presupus ca cei care initiau creditele vor avea un bun management de risc, insa nu au avut nicio garantie ca lucrurile vor sta astfel. Acestia au avut incredere in capacitatea agentiilor de rating de a realiza evaluari de risc pentru instrumentele noi. In plus, unele mari institutii financiare au dat dovada de o masiva concentrare de riscuri raportat la bilanturile si capitalul lor.
"Desi dispersia riscului este in general un factor stabilizator la nivel de sistem, in cazuri extreme, cum ar fi o pierdere a increderii la nivel global, impactul este unul sistemic. O astfel de situatie s-a creat la mijlocul lunii septembrie. Desi avem sub control actuala situatie, trebuie sa incepem sa concepem metode de intarire a sistemului financiar global intr-un mod sustenabil", arata oficialul european.
In acest context, declara Trichet, trebuie rezolvate trei aspecte. In primul rand, sistemele financiare moderne favorizeaza instrumente care promit randamente mari pe termen scurt. Institutiile sunt presate sa urmeze strategiile celor capabile sa obtina profituri mari pe termen scurt. Aceasta tendinta risca sa puna controlul riscului pe planul doi. "Trebuie sa combatem astfel de mecanisme si sa stabilim stimulentele potrivite pentru a se ajunge la un echilibru intre investitorii si intermediarii pe termen scurt si lung", scrie Trichet.
Al doilea aspect priveste transparenta. "In ciuda progreselor legate de reglementare si tehnologia informatiei, sistemul financiar este caracterizat de o lipsa de transparenta in ceea ce priveste alocarea riscurilor. Doua exemple sunt reprezentate de complexitatea produselor financiare structurate, pe care nici chiar investitorii sofisticati nu sunt capabili sa le evalueze, si lipsa reglementarii pentru anumite institutii financiare", declara presedintele BCE. "Prin urmare, autoritatile trebuie sa inaspreasca cerintele pe pietele pe care se tranzactioneaza aceste produse si cerintele de raportare pentru institutiile anterior nereglementate."
In al treilea rand, comportamentul prociclic este bine definit in sistemele financiare. "In actualul sistem financiar global insa exista mecanisme care intensifica fluctuatiile. Problema este mentinerea unui sistem financiar eficient ca motor al cresterii economice si asigurarea stabilitatii acestuia in acelasi timp."
Totusi, "o reforma ambitioasa si eficienta a sistemului financiar este necesara, dar nu suficienta pentru reinstituirea unei ordini economice globale stabile. Pentru aceasta sunt necesare in acelasi timp strategii macroeconomice orientate pe termen mediu, tintind stabilitatea si sustenabile la randul lor", concluzioneaza Trichet.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels