Business Internaţional

Cea mai mare bancă din Afganistan a fost naţionalizată

Autor: Catalina Apostoiu

15.09.2010, 23:15 50

Banca centrală a Afganistanului a preluatcontrolul asupra băncii cu probleme Kabul Bank, de la care clienţiiau retras sute de milioane de dolari în numai câteva zile, scrieBBC News.

Şeful băncii centrale, Abdul Qadir Fitrat, a declarat că au fostlansate de asemenea o serie de anchete privitoare la afacerile adoi directori de top şi acţionari ai băncii. Clienţii îşi retrag încontinuare banii, temându-se că aceasta s-ar putea prăbuşi în urmaacuzaţiilor de corupţie şi management eronat.

La începutul acestei luni, Abdul Qadir Fitrat declarase că bancaeste una "sigură şi solidă". La acea vreme, el a negat de asemeneaintervenţia băncii centrale, spunând că presa exagerează.

Mahmoud Karzai, fratele preşedintelui Karzai, este unul dintrecei mai mari acţionari ai băncii. Un oficial apropiat preşedinteluia declarat că măsura a fost luată în scopul protejării sistemuluifinanciar al ţării.

"Fiecare bănuţ din cadrul Kabul Bank aparţine ţării şi fiecarebănuţ va fi justificat", a declarat oficialul respectiv. Banca, ceamai importantă instituţie financiară din Afganistan, intermediazăplata salariilor a 250.000 de angajaţi guvernamentali. Conformpresei internaţionale, banca are datorii de aproximativ 300 demilioane de dolari.

Săptămâna trecută, banca centrală a îngheţat activeleprincipalilor acţionari ai Kabul Bank, inclusiv ale fostuluipreşedinte şi CEO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO