Business Internaţional

Cehia anunţă măsuri de austeritate care vor reduce însă creşterea economică

Cehia anunţă măsuri de austeritate care vor reduce însă creşterea economică
23.08.2010, 23:45 88

Reducerea cheltuielilor publice, măsură inclusă în proiectul debuget pentru 2011, ar putea diminua Produsul Intern Brut (PIB) alCehiei pe 2011 cu până la 0,7% faţă de actuala prognoză economică aguvernului de la Praga, a declarat premierul ceh Petr Necas, scrieBloomberg. Reducerile sunt necesare pentru a evita ca deficitulbugetar să "tragă în jos" economia, a mai spus prim-minis­trul ceh.PIB-ul ţării situate în Europa Centrală va creşte cu 1,6% anulacesta şi cu 2,3% anul viitor, după ce s-a contractat cu 4,1% în2009, potrivit cifrelor şi estimărilor oferite de ministerul definanţe de la Praga.
Guvernul ceh a aprobat pe 11 august proiectul de buget de stat pe2011, cu un deficit bugetar de 135 miliarde de coroane
(5,4 miliarde de euro), în scădere faţă de plafonul stabilit pentruanul acesta, de 163 miliarde de coroane (6,6 miliarde de euro).Pentru a fi atinse aceste ţinte, salariile angajaţilor la stat,precum şi costurile operaţionale ale guvernului vor scădea cu 10%,în timp ce investiţiile guvernamentale se vor reduce cu 5%, iarcheltuielile cu ajutoarele sociale vor fi mai mici cu 10 miliardede coroane (400 milioane de euro).
Coaliţia de guvernământ formată din trei partide, care au câştigatmajoritatea în cadrul alegerilor din mai şi au luat votul deîncredere în parlament pe 10 august, intenţionează să reducă gaurabugetară până la limita de 3% din PIB stabilită de UniuneaEuropeană, până în 2013, de la nivelul de 5,9% în 2009.

Reviriment datorită exporturilor?

Gaura bugetară a Cehiei a crescut anul trecut, după ce ţara aintrat în cea mai mare severă recesiune de la căderea comunismuluiîn urmă cu 20 de ani. Economia, în cadrul căreia exporturilereprezintă 70% din PIB, va creşte anul acesta în condiţiile în carecererea venită din partea statelor occidentale pentru produserealizate în Cehia, aşa cum sunt maşinile Skoda, va urca, potrivitestimărilor ministerului de finanţe de la Praga.
La fel ca în cazul Poloniei sau României, deficitul bugetar esteuna dintre principalele probleme. Datoria publică însă s-a situatîn jurul a 35% anul trecut, un nivel care nu provoacă încăîngrijorare.

Vin zile de austeritate pentru cehi

După modelul celorlalte state europene care au fost nevoite să iaîn ultima perioadă măsuri de austeritate pentru a-şi protejaeconomiile, Cehia a recurs, de asemenea, la astfel de demersuri.Astfel, în iulie guvernul de la Praga a anunţat că va reducecheltuielile publice cu 40 miliarde de coroane (1,6 miliarde deeuro). Agenţia austriacă de presă a comentat faptul că guvernul cehva aduce numai "sânge, sudoare şi lacrimi", pentru că salariilemici şi medii vor fi afectate în primul rând.
De asemenea, se va majora fiscalitatea. Cel mai mic impozit va fimajorat la 12%, iar impozitele practicate în cazul persoanelor cuvenituri mari vor urca gradual până la 31%. De asemenea, în ceea cepriveşte sistemul de sănătate, partidele din coaliţia deguvernământ şi-au anunţat intenţia de a realiza "cea mai marereformă din ultimii 15 ani". Nu au fost oferite detalii până acumcu privire la această reformă, însă, cel mai probabil, foarte mulţicehi vor fi privaţi de servicii medicale, fără a şi le mai puteapermite.
O altă măsură ce a fost luată în considerare este eliminareasubvenţiilor de stat pentru taxele de şcolarizare pentru studenţiîncepând cu 2013.
Demersul va favoriza însă studiile uni­ver­sitare doar pentru ceibogaţi. Pe de altă parte, ajutoarele pentru persoanele cu handicap,care oricum nu erau prea mari, vor fi reduse, în timp ce ajutoarelepentru creşterea copiilor vor fi oferite doar în cazul primuluinăscut.

Măsuri de austeritate adoptate de guvernulceh

n Reducerea cheltuielilor publice cu 40 miliarde de coroane (1,6miliarde de euro).
n Majorarea fiscalităţii: cel mai mic impozit va fi ridicat la 12%,în timp ce impozitul pe veniturile mari se va majora treptat pânăla 31%.
n Salariile bugetarilor vor fi reduse cu 10% începând cu2011.
n Ajutoarele pentru creşterea copiilor vor fi oferite doar pentruprimul născut, nu şi pentru ceilalţi copii.
n Ajutoarele de handicap vor fi reduse.
n Sistemul de servicii medicale va fi reformat, însă nu au fostoferite detalii privind această măsură.
n Eliminarea subvenţiilor de la stat pentru plata taxelor deşcolarizare pentru studenţi începând cu 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO