Business Internaţional

Cehia se asteapta la o contractie de 2%

16.03.2009, 17:19 6

Ministerul ceh de finante ia in calcul un "scenariu de criza" care prevede o scadere accentuata a PIB-ului tarii, rata de crestere economica a Cehiei fiind estimata intre 0% si -2%, a declarat ministrul de finante Miroslav Kalousek, scrie Czech News Agency.

In cazul in care Produsul Intern Brut al Cehiei va scadea cu 2%, deficitul bugetar al tarii ar putea ajunge la 110-120 mld. coroane cehe (4,1-4,5 mld. euro), a precizat Kalousek.
"Ne aflam intr-o situatie complet noua, deoarece in ultimele trei trimestre orice estimare privind rata de crestere economica, venita fie din partea analistilor, fie din partea bancii nationale sau a ministerului de finante, era a doua zi deja depasita", a afirmat ministrul ceh de finante, precizand ca ministerul pe care il conduce trebuie sa ia in calcul si cele mai negative scenarii de criza.
Presedintele partidului de opozitie social-democrat Jiri Paroubek, fost premier al Cehiei pana in 2006, a declarat si el ca estimeaza un declin economic de aproape 5% pentru acest an. Bugetul de stat aprobat in Cehia pentru 2009 a fost calculat in conditiile in care pentru anul in curs era prevazuta o crestere economica de 4,8% si un deficit bugetar de aproximativ 38,1 miliarde de coroane cehe (1,4 mld. euro).
Banca nationala a Cehiei estimeaza ca Produsul Intern Brut al tarii ar putea scadea cu 0,3% in acest an, insa unii analisti se asteapta ca reducerea PIB-ului sa fie si mai accentuata. Potrivit Oficiului de statistica din Praga, economia ceha a inregistrat in 2008 o rata de crestere de 3,1%, cu 0,4% mai putin decat estimase initial institutia la mijlocul lunii februarie.
In ultimul trimestru al anului trecut, PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,7% fata de aceeasi perioada a lui 2007, insa a fost cu 0,9% mai redus, comparativ cu trimestrul anterior.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels