Business Internaţional

Cel mai tare bancher spaniol e acuzat de frauda

30.04.2004, 00:00 27



Cel mai influent bancher din Spania, Emilio Botin, presedinte la Banco Santander Central Hispano, a fost pus sub acuzatie de frauda pentru ca ar fi utilizat fondurile bancii ca sa rezolve o problema interna de management, informeaza The Wall Street Journal Europe. Santander este cea de-a 13-a banca din lume ca marime in ceea ce priveste capitalizarea bursiera si una dintre cele mai mari banci din Europa si America Latina.



Ordinul judecatoresc de punere sub acuzatie a fosr rezultatul plangerilor actionarilor despre pachetele generoase oferite celuilalt presedinte Jose Maria Amusategui si fostului vice-presedinte Angel Corcostegui cand acestia s-au retras de la conducerea bancii in 2001, respectiv 2002. Toti trei pot face inchisoare de la 4 la 6 ani si sunt pasibili de amenzi usturatoare.



Santander respinge acuzatiile. Compania spune ca platile s-au facut conform regulamntelor interne, cu aprobarea consiliului director si a actionarilor.



Dupa ce Banco Santander a fuzionat cu Banco Central Hispano Americano in 1999, Botin a devenit unul dintre presedinti, Amusategui a devenit al doilea presedinte si Corcostegui a fost numit vice- presedinte. Conform acestui acord, Amusategui urma sa se retraga la 72 de ani, in 2002, iar Botin la aceeasi varsta, in 2007. Dar Amusategui a demisionat in august 2001, iar Corcostegui a renuntat si el la doar cateva luni mai tarziu, lasandu-l singur la conducere pe Botin. Dupa cateva luni, un ziar spaniol a dezvaluit pachete de recompensari valorand 65 milioane de euro pentru Amusategui si de 108 milioane de euro pentru Corcostegui.



Acuzatorii denunta faptul ca Botin a cumparat retragerile celor doi cu banii actionarilor. Acordul s-a realizat in secret, chiar in ziua fuziunii, iar consiliul director al bancii a fost informat cu privire la plata recompenselor doar trei luni mai tarziu, cand i s-a cerut aprobarea sa execute fuziunea.



Botin este implicat si intr-un alt proces, in care este acuzat de fals in documente, in legatura cu un instrument de economisire oferit de banca in anii '80.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels