Business Internaţional

Cele mai mari economii europene dau semne usoare de revenire, dar investitorii sunt sceptici

Cele mai mari economii europene dau semne usoare de revenire
13.05.2010, 00:00 60

Germania, cea mai mare economie europeana (2.495 mld. euro), asurprins economistii avansand in mod neasteptat, pe fondulcresterii exporturilor si a volumului investitiilor realizate decompanii, care au echilibrat balanta, dupa o iarna geroasa, scrieBloomberg.

Si economia Frantei (1.950 mld. euro) a crescut in primele treiluni ale acestui an comparativ cu cele trei luni anterioare, pentrual patrulea trimestru consecutiv.

Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut in perioada ianuarie- martie cu 0,2% comparativ cu ultimele trei luni din 2009, candavansul revizuit a fost tot de 0,2%, potrivit Biroului National deStatistica din Wiesbaden.

Economistii estimasera o stagnare. Prin contrast, in cazulFrantei performantele economice au fost sub asteptari. PIB-ul celeide-a doua economii europene ca marime a crescut cu 0,1% in primultrimestru, dupa o expansiune de 0,5% in trimestrul patru al anuluitrecut, conform institutului Insee din Paris. Cresterea an la an afost de 1,7% in cazul Germaniei si de 1,2% in cazul Frantei.

Dupa ce cea mai grea iarna din ultimii 14 ani a suspendatactivitatea sectorului de constructii, ultimele rapoarte sugereazaca motoarele economiei germane s-au pus in miscare din nou candsantierele de constructii s-au redeschis, odata cu venireaprimaverii. Germania sta bine si la capitolul datorie, inconditiile in care mai multe tari din zona euro sunt macinate deaceasta problema.

Exporturile salveaza economiile vestice

In conditiile in care euro a inceput sa piarda teren in fatadolarului american incepand cu luna noiembrie a anului trecut,exporturile tarii care pana nu demult purta titlul de cel mai mareexportator al lumii au devenit mai competitive in afara granitelorzonei euro. Vanzarile in strainatate au crescut cu 10,7% in lunamartie, cel mai puternic avans al ultimilor 18 ani.

"Cresterea este mult mai importanta decat o sugereaza cifrele,in conditiile in care vremea s-a interpus in calea avansuluieconomic", a spus Andreas Rees, economist-sef la UniCredit dinMünchen. "In al doilea trimestru cresterea va fi foarte puternicape fondul repornirii activitatii interne si al revenirii economieimondiale. O moneda euro slabita este ca cireasa de pe tort".

Franta nu sta la fel de bine ca Germania. "Rezultatele economiceale Frantei sunt mai slabe decat cele ale Germaniei, principalulnostru partener comercial, care a surprins anuntand o crestere de0,2%", potrivit lui Olivier Gasnier, economist la Société Générale,citat de cotidianul francez Le Figaro.

Vestea mai proasta a venit insa din faptul ca rezultatele aniloranteriori au fost revizuite in sens negativ.

Economia Frantei s-a diminuat in 2008 cu 0,2%, potrivitrezultatelor revizuite, comparativ cu un avans de 0,1% anuntatanterior. Si in 2009 declinul a fost mai mare, fiind revizuit de la2,2% la 2,5%.

Grecia ramane pe minus

In randul verigilor slabe, Grecia este singura a carei economies-a contractat trimestru la trimestru, cu 0,8%, in timp ce PIB-ulPortugaliei a avansat cu 1%, iar cel al Spaniei cu doar 0,1%.

Economia zonei euro a avansat la randul sau trimestru latrimestru in acelasi ritm ca si cea mai puternica economie a sa, cu0,2%. Mai mult, dupa ce a scazut in fiecare trimestru al anuluitrecut, PIB-ul celor 16 state ce impart moneda euro a crescut inperioada ianuarie - martie 2010 comparativ cu primele trei luni aleanului trecut cu 0,5%.

Estul este tras in sus de Occident

Economia Cehiei a crescut an la an in perioada ianuarie-martie2010 pentru prima data in ultimele cinci trimestre, pe fondulrevenirii economiilor vestice, care a alimentat cererea pentruexporturi, scrie Bloomberg. PIB-ul a avansat cu 1,2% in primultrimestru al acestui an, comparativ cu perioada similara a anuluiprecedent, dupa un declin de 3,1% in cele trei luni anterioare,conform estimarilor initiale ale Biroului National de Statistica dela Praga. Trimestru la trimestru cresterea a fost de 0,2%, mai micadecat cea a Ungariei, de 0,9%. An la an economia Ungariei acontinuat sa scada, cu 0,8%. Romania nu a reusit sa iasa dinrecesiune, declinul trimestrial al PIB-ului fiind de 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO