Business Internaţional

Cele mai violente revolte ale tinerilor din istoria recentă a Marii Britanii cuprind mai multe oraşe şi aduc haos pe străzile Londrei - GALERIE FOTO

Cele mai violente revolte ale tinerilor din istoria recentă a Marii Britanii cuprind mai multe oraşe şi aduc haos pe străzile Londrei

Cele mai violente revolte ale tinerilor din istoria recentă a Marii Britanii cuprind mai multe oraşe şi aduc haos pe străzile Londrei

Autor: Bogdan Cojocaru

10.08.2011, 00:00 1198

În Londra, capitala Marii Britanii, străzile sunt blocate, iarmagazine şi maşini sunt incendiate de mai multe zile, pradă celormai violente revolte populare înregistrate în ultimele decenii,pentru oprirea cărora premierul britanic David Cameron a anunţatmobilizarea a 16.000 de poliţişti, scrie BBC News.

Primele tulburări au izbucnit în urma unei manifestaţii sâmbătăseara, în care protestatarii cereau să se facă dreptate dupămoartea unui bărbat de 29 de ani, Mark Duggan, omorât joi într-unschimb de focuri cu poliţia în cartierul londonez Tottenham.

Potrivit poliţiei, Duggan ar fi fost traficant de droguri.Manifestaţia, aparent paşnică, a degenerat, iar două vehicule aleforţelor de ordine parcate în apropierea comisariatului dinTottenham au fost incendiate. Până seara numeroase magazine şilocuinţe sunt cuprinse de flăcări, iar protestatarii sunt angajaţiîn confruntări cu poliţia.

Luni febra revoltei cuprinde şi alte oraşe, Bristol (sud-vest),Liverpool (nord-vest) şi Birmingham (centru).

Tot luni revoltele au produs şi prima victimă, un bărbat învârstă de 26 de ani, ucis cu foc de armă într-o maşină la Londra,scrie AFP. Victima a fost descoperită în cartierul Croydon (sud),unde mai multe clădiri au fost incendiate în timpulviolenţelor.

Violenţele au continuat în noaptea de luni spre marţi,forţându-l pe premierul britanic David Cameron să-şi scurtezevacanţa din Italia şi să revină de urgenţă în capitală pentru aprezida o reuniune a comitetului de criză Cobra şi a discuta cucomandanţii poliţiei. De altfel, Cameron a anunţat marţi convocareaParlamentului în sesiune extraordinară, pentru dezbateri privindrevoltele şi a asigurat că autorităţile "vor face tot ce estenecesar pentru a reinstaura ordinea". În opinia premierului,revoltele reprezintă "criminalitate în formă pură", care trebuie"înfruntată şi învinsă".

"Veţi simţi întreaga forţă a legii. Şi, dacă sunteţi suficientde mari ca să comiteţi aceste infracţiuni, atunci sunteţi destul demari ca să vă confruntaţi şi cu pedeapsa", a declarat Cameron,vizând prin aceste ameninţări protestatarii.

De asemenea, premierul a anunţat suplimentarea numărului depoliţişti mobilizaţi pe străzile Londrei de la 6.000 la 16.000.Poliţia a arestat peste 650 de persoane în capitală şi Birmingham,în urma revoltelor. La Londra celulele comisariatelor sunt plinedupă trei nopţi de violenţe, potrivit Scotland Yard-ului. LaBirmingham, al doilea oraş ca mărime din ţară, arestările au adusîn centrele de detenţie ale poliţiei persoane "uimitor de tinere".În Birmingham, circa 800 de protestatari au jefuit aproximativ 30de magazine din centrul oraşului, iar un comisariat a fostincendiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO