Business Internaţional

Chinezii bogati isi fac castele frantuzesti

05.08.2003, 00:00 21

La numai cateva saptamani dupa ce China a anuntat impunerea unor limite asupra creditelor acordate pentru cumpararea unor locuinte de lux, o companie din Shangai a facut public ceea ce ar putea fi cel mai indraznet proiect de pana acum de pe acest segment al pietei chineze.
Pe un teren de 47.000 de metri patrati din apropierea unei case de oaspeti frecventata de lideri comunisti, proiectul include 18 vile ale caror stiluri variaza de la "French Chateau Fontainebleau", la "English Baronial Manor", cu preturi cuprinse intre 9 si 10 milioane de dolari fiecare.
"Foarte multi oameni bogati de aici au nevoie de locuinte de lux," spune Zeng Zhifeng, director al Sandalwood, compania ce va dezvolta proiectul.
Proiectul este unul din semnalele ce indica faptul ca dezvoltarea pietei imobiliare a Shangaiului, cat si a altor orase ale Chinei, nu va putea fi stopata cu usurinta.
Aceasta dezvoltare reprezinta un motiv serios de ingrijorare pentru banca centrala a Chinei care a hotarat in luna iunie sa limiteze creditele acordate companiilor ce dezvolta astfel de proiecte, cu scopul stoparii cresterii preturilor si extinderii coruptiei.
Volumul total al creditelor din acest sector se ridica in prezent la 16,3 miliarde de dolari in Shangai, suma afarenta primului semestru reprezentand o crestere de 61% comparativ cu anul anterior.
Conform noilor reglementari ale bancii centrale, cei care doresc sa achizitioneze locuinte de lux vor fi nevoiti sa constituie un depozit de 30%, comparativ cu 20% in cazul cumparatorilor de locuinte ieftine, fiindu-le impusa in acelasi timp o dobanda mai mare.
Banca centrala a luat aceste masuri in urma scandalului izbucnit in jurul unor credite dubioase acordate lui Zhou Zhengyi, un om de afaceri din Shangai care a fost anchetat incepand cu luna mai in legatura cu o serie de proiecte.
Dezvoltarea acestei piete a fost determinata de reforma sistemului titlurilor de proprietate, instituita la mijlocul anilor '90.
Andy Xie, din cadrul Morgan Stanley, avertizeaza ca preturile la proprietati nu mai este legat de nivelui veniturilor populatiei locale si ca un colaps de amploare a acestei piete, ce ar putea avea loc in urmatoarele 18 luni, ar reprezenta cel mai mare risc economic.
Masurile luate de banca centrala au generat insa proteste aprinse din partea unor guverne locale, banci si companii al caror interes este mentinerea unei cresteri rapide a sectorului proprietatii.
Han Zheng, primarul Shangaiului, a anuntat de curand instituirea unor facilitati fiscale menite a incuraja achizitiile de locuinte si a stimula sectorul proprietatii.
"Speram ca industria imobiliara sa reprezinte 7% din valoarea PIV in acest an si 10% in anii urmatori," a declarat Han.
Fiind la curent cu protestele recente privitoare la sectorul locuintelor de lux, Han spune ca aceste facilitati sunt insa destinate celor cu venituri mici si mijlocii, si nu celor bogati.
Companiile locale din acest sector spun ca eforturile bancii centrale de a inaspri conditiile de creditare nu au facut decat sa transfere povara costurilor pe umerii cumparatorilor, determinand in acelasi timp o majorare a preturilor in zonele din centrul oraselor.
Chen Bogeng, din cadrul Oriental Real Estate Institute din Shangai, spune ca banca centrala a supraestimat amploarea acestei probleme, nereusind decat sa incetineasca dezvoltarea sectorului financiar al orasului.
"In China, creditele acordate in sectorul proprietatii reprezinta inca 10% din volumul total de credite, acest procent fiind redus in comparatie cu unele tari dezvoltate," a declarat Bogeng. "Sectorul are potential de dezvoltare". catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO