Business Internaţional

Cine umple portofelele bancherilor?

25.01.2005, 00:00 12



Angajatii bancilor de investitii care au primit bonusuri substantiale pe 2004 vor sti in aceasta saptamana cui sa trimita multumiri, scrie Financial Times.



Potrivit unui studiu realizat de Dealogic si care urmeaza sa fie publicat in cursul acestei saptamani, General Electric a generat mai multe tranzactii si comisioane de finantare pentru bancile de investitii decat orice alta companie.



Gigantul american, cea mai mare companie din lume dupa criteriul valorii de piata, ale carui operatiuni acopera de la productia de motoare pana la oferirea de servicii financiare, a facilitat anul trecut obtinerea de catre consultantii sai financiari a unor venituri in valoare de 454 milioane dolari (347,71 milioane euro), din tranzactii precum preluarea grupului britanic din domeniul biologiei si diagnozei Amersham (5,7 miliarde lire sterline sau 8,19 miliarde euro).



Pe locul doi in clasamentul celor mai profitabile afaceri pentru bancile de investitii s-a situat Sanofi-Aventis, care a adus consultantilor sai financiari 210 milioane dolari (160,72 milioane euro), cu 116% mai putin decat General Electric. Circa 170 milioane dolari (130,1 milioane euro) din aceasta suma a fost cheltuita cu ocazia preluarii ostile de catre Sanofi-Synthelabo a companiei franco-germane Aventis.



Si de pe urma companiei de utilitati Enel a avut mult de castigat segmentul de investment banking. Grupul italian a generat venituri de 194 milioane dolari (148,47 milioane euro), din care majoritatea din tranzactii de pe piata de capital. Printrea acestea s-a numarat vanzarea, in 2004, de catre guvernul italian a unor actiuni detinute la compania de utilitati.



Pe locul 12 in clasament se afla Invensys, grupul industrial britanic, care a lansat anul trecut unul din cele mai mari pachete de finantare bancara si prin emitere de obligatiuni din City, centrul financiar londonez. Bancile de investitii au impartit cu alte categorii de consultanti, in acest caz, circa 108 milioane dolari (82,69 milioane euro), pentru plasarea pachetului de refinantare in valoare de 2,25 miliarde lire sterline (3,23 miliarde euro).



In mod normal, comisioanele percepute de bancile de investitii pentru intermedierea fuziunilor si achizitiilor reprezinta in medie intre 0,75% si 1% din valoarea obiectivului. Comisioanele de finantare reprezinta in medie intre 2,5% si 7% din valoarea totala a tranzactiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO