Business Internaţional

Colapsul Credit Suisse aruncă o umbră asupra credibilităţii sistemului bancar elveţian. „Statutul Elveţiei ca centru financiar este compromis”

Colapsul Credit Suisse aruncă o umbră asupra...

Autor: Valeriu Dănilă

21.03.2023, 16:33 296

Eşecul gigantului bancar Credit Suisse a provocat unde de şoc pe pieţele financiare şi pare să fi dat o lovitură reputaţiei Elveţiei, un executiv sugerând că investitorii vor privi acum ţara drept „o republică financiară bananieră”, titrează CNBC.

UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, a convenit duminică să-şi cumpere rivalul Credit Suisse pentru 3 miliarde de franci elveţieni, echivalentul a 3,2 miliarde de dolari, ca parte a unui acord susţinut de guvern.

Autorităţile elveţiene au ajutat la negocierea acordului, care a venit pe fondul temerilor de contagiune asupra sistemului bancar global, după ce două bănci din SUA s-au prăbuşit în ultimele săptămâni.

„Statutul Elveţiei ca centru financiar este compromis”, a declarat Octavio Marenzi, CEO al Opimas. „Ţara va fi acum privită drept o republică financiară bananieră”.

„Eşecul Credit Suisse va avea ramificaţii serioase pentru alte instituţii financiare elveţiene. Reputaţia la nivel internaţional, managementul financiar prudent, şi supravegherea solidă au fost distruse.”, a spus acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO