Business Internaţional

Companii iraniene încearcă să deschidă calea ofensivei petroliere a Iranului

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

10.04.2015, 00:02 688
Companii iraniene încearcă să cumpere o rafinărie de petrol elveţiană în condiţiile în care Teheranul caută active care să-i pună în valoare ţiţeiul pe care l-ar aduce pe pieţele internaţionale dacă puterile vestice vor ridica anul acesta embargoul petrolier impus acestei ţări din Orientul Mijlociu.

Petro Farhang, subsidiara de investiţii în petrol a fondului iranian de pensii ale profesorilor, şi Ghadir Investment, un conglomerat din sectorul petrochimiei controlat de fonduri iraniene de pensii, au înregistrat o intenţie formală  de a cumpăra o rafinărie în Collombey, Elveţia. Unitatea este controlată de firma libiană Tamoil Suisse, spun surse apropiate situaţiei, citate de The Wall Street Journal. Potrivit acordurilor internaţionale, petrolul iranian ar putea ajunge la rafinărie printr-o conductă care începe din portul italian Genova. De asemenea, compania Eni poate aduce petrol iranian în Italia, o excepţie la embargoul internaţional, ca plăţi pentru lucrări vechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO