Business Internaţional

Companiile europene se indatoreaza mai mult

06.11.2006, 16:43 11

Valoarea totala a datoriilor acumulate de companiile europene care au facut imprumuturi a crescut in acest an la un nivel record din 2001, conform unui studiu efectuat de Standard & Poor's.
Studiul S&P a examinat valoarea datoriei a celor mai mari 30 de debitori non-financiari din Europa. A demonstrat ca acestia au acumulat o datorie de 746 mld. euro pana in iunie, o crestere de 110 mld. euro in doar sase luni si cea mai mare valoare a datoriilor din 2001 pana in pre-zent, scrie Financial Times.
Ca un semn al ingrijorarii crescande, agentia de rating a avertizat ca este fortata sa reduca ratingurile unora dintre cele mai importante companii din Europa.
Jean-Michel Six, economist-sef pentru Europa la S&P, a declarat ca "ciclul de creditare s-a intors cu siguranta in ceea ce priveste companiile industriale si prognoza vorbeste despre deteriorari aditionale".
Avertizarea venita din partea S&P este surprinzatoare, deoarece marea majoritate a investitorilor credeau ca singurele companii a caror datorie a crescut in mod agresiv erau cele cu capital privat. Pana acum, principalele companii au fost destul de reticente in ceea ce priveste imprumuturile, prin compa-ratie cu ciclurile de creditare anterioare. Acumularea acestei datorii reflecta partial achizitii de valori-record finantate din datorii. Totusi, acelasi studiu demonstreaza ca marile companii si-au marit de asemenea platile de dividente si au cumparat actiuni proprii.
Aproape jumatate dintre companii au previziuni negative, ceea ce inseamna ca retrogradarea lor de catre S&P este iminenta. Din acest grup fac parte unii dintre gigantii Europei, cum ar fi Deutsche Telekom si BAA.
Sectorul telecom se afla in mod particular intr-o pozitie precara, cu un numar mare de companii care se afla in situatia de a fi retrogradate de la nivelul de potentiala investitie la cel mai slab nivel. Ratingul mediu al celor opt companii telecom a fost cel mai mic din 2001.
Primele opt companii de utlitati au cele mai negative previziuni, la 75%, dar ratingul de creditare continua sa fie unul solid, care reflecta caracteristica de creditare puternica inerenta companiilor energetice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO