Business Internaţional

Compararea preţurilor şi shoppingul la vecini, o tendinţă în creştere în regiune pe fondul inflaţiei

Compararea preţurilor şi shoppingul la vecini, o...

Autor: Catalina Apostoiu

29.03.2023, 22:14 182

Ungurii compară ori de câte ori au ocazia preţurile de pe plan lo­cal cu cele din afară, căutând neîn­cetat răspunsuri la întrebarea de ce viaţa lor este mai scumpă decât cea din alte ţări, mai bogate.

Laszlo Mandity, care trăieşte în Germania de 7 ani, s-a declarat re­cent şocat de preţurile alimentelor din Ungaria. Inflaţia alimentară din Germania s-a situat la 20,7%, jumă­tate faţă de cea din Ungaria.

Kati Bene, care locuieşte în Italia, spune că resimte scumpirile, dar că situaţia nu este la fel de rea în Italia pe cât este în Ungaria.

Există de asemenea diferenţe sem­nificative între preţurile alimen­telor din Ungaria şi Polonia, cele din Ungaria fiind, în unele cazuri, cu 30-40% mai mari decât în Polonia.

Având în vedere preţurile ridi­ca­te, mulţi unguri care locuiesc în apro­piere de graniţe decid să meargă la cumpărături în ţări vecine, notează Daily News Hungary. Din ce în ce mai mulţi unguri văd oportunitatea de a face economii mer­gând la cum­părături săptămânal în Austria şi România.

Un număr de produse sunt de asemenea mai iefti­ne în magazinele din Slovacia decât în Ungaria. Totuşi, cei care vor să eco­nomisească bani mergând la shopping în Slovacia vor fi probabil dezamăgiţi.

Nemţii care locuiesc lângă grani­ţa cu Polonia îşi fac cumpărăturile a­co­lo de ani de zile pentru a economisi bani, potrivit eska.pl. Inflaţia este resimţită în ambele ţări, dar, după cum au remarcat jurnaliştii germani, este mai mare în Polonia.

Jurnaliştii au comparat preţurile produselor alimentare din patru lan­ţuri de alimente din cele două ţări pentru a determina dacă mai merită ca nemţii să-şi facă cumpărăturile în Polonia. În Germania, au făcut cum­pă­rături la Lidl şi Kaufland, iar în Polonia la Biedronka şi Intermarche.

Acelaşi coş de cumpărături în Lidl-ul german a costat 73,98 de euro, iar în Biedronka 57,42 euro. Prin urmare, în Polonia a fost mai ieftin cu 16,56 euro. Mai apoi, au fost comparate cărucioarele de cumpărături din supermarketuri. În Kaufland-ul german cumpărăturile au costat 73,24 de euro, iar în Intermarche-ul polonez 60,75 de euro. Diferenţa a fost de 12,49 euro.

La rândul lor, croaţii merg în Slovenia pentru a-şi face cumpărăturile, după introducerea euro în ţara lor, scrie Euronews.

„Preţurile din Croaţia sunt mai mari decât cele din Slovenia. Economiseşti cel puţin 20% dacă mergi la cumpărături în Slovenia. Cei care fac asta de două ori pe lună fac economii semnificative“, arată Vedran Panic, un croat de 38 de ani din orăşelul Selnica.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24