Business Internaţional

Comuniştii greci atacă austeritatea „barbară“ cu riscul de a arunca ţara afară din zona euro

Alexis Tsipras: „Cetăţenii au votat zdrobitor contra politicilor barbare care au venit odată cu acordurile de împrumut“

Autor: Bogdan Cojocaru

10.05.2012, 00:05 1559

Alegerile parlamentare au scu­fundat şi mai mult Gre­cia în criză şi au pus statul falimentar pe curs direct de coliziune cu creditorii internaţionali şi cu Germania, liderii nou propulsaţi în elita politicii greceşti de aversiunea populaţiei faţă de austeritate fiind hotărâţi să rene­gocieze condiţiile bailout-urilor. Germania, în schimb, a avertizat că fără austeritate Atena nu va mai primi bani, iar BCE a evocat pentru prima dată perspectiva ieşirii Greciei din zona euro.

Liderul coaliţiei radicale de stânga Syriza, Alexis Tsipras, în sarcina căruia a revenit formarea guvernului, a cerut ce­lorlalţi politicieni să se "dezică" de bailout-urile internaţionale dacă vor să participe la alcătuirea executivului. El i-a informat, de asemenea, pe creditorii internaţionali că ţara va renega angajamentele de austeritate.

Chiar şi partidele cu tradiţie la gu­vernare, Pasok şi Noua Democraţie, care au semnat acordurile de bailout, au sugerat că înţelegerile cu UE şi FMI va trebui renegociate, scrie AFP.

"Verdictul publicului a fost clar: anu­larea acordurilor de împrumut şi a angajamentelor asumate în faţa Europei şi FMI-ului. Cetăţenii au votat în proporţie zdrobitoare contra politicilor barbare care au venit odată cu acordurile de împrumut", a declarat Tsipras, cel mai tânăr lider politic grec. Coaliţia de stânga condusă de el s-a plasat pe locul doi în alegerile parlamentare.

Analiştii consideră că Grecia se îndreaptă spre noi alegeri, deoarece Syriza are şanse minime să reuşească să formeze noul guvern. Înaintea lui Tsipras, sarcina alcătuirii executivului a revenit lui Antonis Samaras, conducătorul partidului con­servator Noua Democraţie, primul clasat în alegeri. Demersurile acestuia au eşuat rapid, aşa cum probabil vor eşua şi cele ale lui Evanghelos Venizelos, şeful Pasok, partid care ocupă locul trei în preferinţele ale­gătorilor, scrie Financial Times.

"Ţara nu-şi poate permite să se joace cu focul"

Samaras a respins prompt pretenţiile lui Tsipras, avertizând că acestea vor arunca Grecia afară din zona euro.

"Tsipras mi-a cerut să pun semnătura pe distrugerea Greciei. Nu o voi face. Ţara nu-şi poate permite să se joace cu focul", a afirmat liderul Noii Democraţii.

Un oficial conservator a calificat atitu­dinea abordată de Syriza ca "iresponsabilă".

Majoritatea grecilor vor ca ţara să rămână în zona euro, ceea ce este probabil imposibil fără ajutor internaţional, dar sunt furioşi pe principalele partide politice, în timpul guvernării cărora ţara s-a scufundat în recesiune, şomajul a ajuns la cote record, iar corupţia a înflorit.

"Grecii au cerut două lucruri: ca Grecia să rămână în siguranţă în zona euro, dar în acelaşi timp să se găsească cea mai bună modificare a condiţiilor de bailout astfel încât cetăţenii şi economia să fie ajutaţi", a spus Venizelos, citat de Thomson Reuters.

Fără Grecia în zona euro?

Politicienii germani au avertizat însă că Grecia nu va mai primi ajutor dacă nu îndeplineşte toate condiţiile bailout-urilor.

"Angajamentele trebuie respectate. Nu cred că putem sau că ar trebui să rene­gociem", a declarat Martin Schulz, politician german şi preşedintele Parlamentului European. Aceeaşi opinie este împărtăşită de mai mulţi politicieni din coaliţia care formează guvernul german. Germania, cea mai mare economie europeană, este cel mai mare contribuabil la bailout-urile Greciei dintre ţările europene.

"Printre germani domină acum ideea că le va fi mai bine dacă Grecia va ieşi din zona euro. Dacă această ţară continuă pe drumul pe care merge acum, va fi greu de justificat păstrarea ei în zona euro", a afirmat Carsten Hefeker, profesor de politici economice şi expert în euro la Universitatea din Siegen, citat de The New York Times.

Într-o intervenţie deosebit de tăioasă, Jorg Asmussen, unul dintre membrii consi­liului executiv al Băncii Centrale Europene, a evocat pentru prima dată posibilitatea ca Gre­cia să părăsească zona euro, o opţiune pe care instituţia financiară a refuzat s-o accepte public.

Jorg Asmussen: "Grecia trebuie să ştie că nu are alternativă la reformele acceptate dacă vrea să rămână în zona euro"

"Grecia trebuie să fie conş­tientă că nu are alternativă la reformele pe care le-a acceptat dacă vrea să rămână mem­bru al zonei euro", a afirmat Asmussen pen­tru publicaţia germană Handelsblatt. BCE face parte din aşa-numita "Troică" a credi­torilor internaţionali, alături de FMI şi Co­misia Europeană. Troica monitorizează im­ple­­men­tarea programului de bailout în Grecia.

Singura carte pe care statul elen o mai poate juca, dacă respinge bailout-urile, este cea a pericolului pe care l-ar avea ieşirea din zona euro asupra unor economii mai mari, dar vulnerabile, precum Spania şi Italia.

"Spania şi Italia ar fi sub presiune, iar pericolul ar fi ca întreaga zonă euro să se prăbuşească", consideră Hefeker.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO