Business Internaţional

Confruntându-se cu retrageri din cauza crizei, băncile europene au început goana după bani

Confruntându-se cu retrageri din cauza crizei, băncile europene au început goana după bani

Băncile s-au angajat într-o adevărată luptă pentru atragerea unor fonduri adeseori nesigure, ceea ce le-ar putea complica mult situaţia

Autor: Alexandru Stefan Matei

24.11.2011, 00:06 1070

Lupta pune însă presiune pe sectorul bancar european, ceea ce riscă să lase creditorii fără una dintre principalele surse de finanţare în condiţiile în care costurile atragerii clientelei cresc.

Mai multe bănci mari din Italia şi Spania au raportat recent scăderi procentuale de două cifre ale depozitelor constituite de companii şi alţi clienţi insitituţionali, însă valoarea totală a depozitelor a scăzut cu un ritm mai mic, situaţie explicată prin faptul că ponderea depozitelor persoanelor fizice este mai mare.

Depozitele din băncile spaniole au scăzut cu 48 mld. euro, sau 2%, în al treilea trimestru, potrivit datelor băncii centrale a Spaniei.

Retragerile de capital vin în condiţiile în care împrumuturile de urgenţă luate de băncile comerciale de la Banca Centrală Europeană au ajuns marţi la maximul ultimilor doi ani, instituţia alocând 247,2 miliarde de euro în credite de şapte zile.

Între timp, băncile din Spania, Portugalia şi Italia, care se zbat să-şi păstreze actualii clienţi şi să atragă alţii noi, s-au angajat într-o luptă armată, oferind dobânzi tot mai mari la depozite, ceea ce duce la majorarea costurilor de finanţare pentru instituţiile de credit.

În Italia, ratele medii ale dobânzilor au crescut constant în ultimul an. Acestea au ajuns la 2,6% în septembrie, valoare aproape dublă faţă de cea de la începutul anului.

Totodată, băncile devin din ce în ce mai creative pentru a atrage noi clienţi. De exemplu, o mare bancă portugheză foloseşte imaginea fotbalistului Cristiano Ronaldo pentru a promova o dobândă de 4% pentru anumite depozite.

În trimestul trei depozitele a cinci din cele mai mari şase bănci din Spania au scăzut, acelaşi lucru întâmplându-se şi în cazul celor mai mari cinci bănci din Italia, conform unui studiu al Citigroup.

În unele cazuri, clienţii au lichidat depozitele pentru a cumpăra obligaţiuni ale aceleiaşi bănci şi pentru a profita de dobânzile mai mari.

În schimb, companiile, care-şi pot muta cu uşurinţă numerarul de la o bancă internaţională la alta, au o atitudine mai agresivă în a-şi reduce depozitele constituite la băncile din sudul Europei. Marile bănci spaniole şi italiene au raportat scăderi de cel puţin 10% ale depozitelor corporate în trimestrul trei. "Acesta este un motiv de îngrijorare. Reprezintă o escaladare a fenomenului de contagiune", spune Kinner Lakhani, analist la Citigroup.

Lupta pentru depozite face ca băncilor să le fie mai greu să atragă surse de finanţare stabile, ceea ce le face mai vulnerabile la dispariţia finanţării de pe pieţe.

Această luptă creşte costurile pentru bănci, erodând profiturile şi afectând eforturile de a strânge capital pentru amortizarea eventualelor şocuri.

În unele cazuri, competiţia a îngrijorat autorităţile. Portugalia, de exemplu, a impus limite dobânzilor pe care le pot oferi băncile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24