Business Internaţional

Conglomerat de 180 mil. € în industria maghiară a ospitalităţii

Autor: Catalina Apostoiu

19.12.2010, 23:55 35

Tranzacţia recentă prin care portofoliul din domeniulospitalităţii al companiei de dezvoltare imobiliară maghiară SCDGroup a fuzionat cu o treime din al doilea cel mai mare lanţhotelier din Ungaria, Hunguest Hotels, a format cel mai mareconglomerat din industria ospitalieră a ţării, cu o valoareestimată la 180 de milioane de euro, a anunţat acţionarul majoritarşi preşedintele SCD Group, Gellert Jaszai, citat dePortfolio.hu.

Noua entitate va purta numele Magyar Turisztikai (MTH). Pe lângăal doilea cel mai mare lanţ hotelier al Ungariei, MTH va controlaBalatontourist, cel mai mare furnizor de servicii de ospitalitatedin zona Lacului Balaton, Aeroportul Fly Balaton, dar şiportofoliul imobiliar din regiune al SCD. Hunguest Hotels opereazăîn prezent 18 hoteluri în locuri importante din Ungaria şi 3 înalte ţări, portofoliul incluzând 11 hoteluri de categoria treistele şi 10 în cea de patru stele.

Drept urmare, holdingul va continua programul de dezvoltare azonei Balaton al SCD Group, estimat în total la 450 milioane deeuro. În urma fuziunii, MTH ar putea apela chiar şi la bursă pentrua atrage finanţare pentru planul de dezvoltare.

Jaszai a achiziţionat 33,3% din Hunguest Hotels de la companiaArago Holding deţinută de Tamas Leisztinger printr-o tranzacţie deschimb de acţiuni. Drept rezultat, Arago va deţine 25% din MagyarTurisztikai Holding Zrt. (MTH).

Jaszai a estimat valoarea totală a noului holding la 50 miliardede forinţi (180 milioane de euro).

Hotelurile şi apartamentele implicate în fuziune oferă peste 1,5milioane de nopţi de cazare unui număr de aproape 400.000 deoaspeţi pe an, ceea ce reprezintă circa 10% din nopţile de cazareînregistrate în Ungaria.

Noul holding va avea opţiunea atât de a-şi spori participaţia încadrul Hunguest până la 99,6%, cât şi opţiunea de a răscumpăraacţiuni utilizate pentru plata Arago, ambele ferestre deoportunitate urmând să fie deschise până în trimestrul trei alanului viitor. Tranzacţia nu afectează statutul acţiunilorpreferenţiale ce sunt deţinute în proporţie de 100% de cătreHungarian National Holiday Fund.

Potrivit RealDeal.hu, directorul executiv al Arago Janos Granicza declarat că Arago s-a aflat în căutarea unui partener deinvestiţii încă de la începutul anului trecut, analizând companiidin Rusia, China şi Elveţia înainte de a se decide asupra vechiuluisău partener de business, grupul SCD.

Fuziunile şi achiziţiile, plus de 20%

Valoarea fuziunilor şi a achiziţiilor la nivel mondial a crescutanul acesta pentru prima dată începând din 2007, cu aproape 20%, la2.250 miliarde dolari, şi ar putea reprezenta începutul unui ciclumultianual în care economiile emergente au o pondere mai mare pepiaţa mondială, transmite Reuters. Economiile emergente auconstituit 17% din tranzacţii, energia fiind sectorul cel maiactiv. Anul următor va fi unul şi mai aglomerat, potrivit unuisondaj al Reuters. Directorii, bancherii, marii investitori şianaliştii unor bănci precum Credit Suisse, Nomura sau SociétéGénérale anticipează o nouă creştere. Finanţarea ieftină, rezervelerecord de lichidităţi, nevoia de creştere şi reacţia pozitivă apieţelor la multe din tranzacţiile de anul acesta ar trebui săimpulsioneze companiile să încheie mai multe tranzacţii, afirmăaceştia. "Considerăm că volumul fuziunilor şi al achiziţiilor vaurca anul următor, activitatea transfrontalieră va atinge un nivelrecord, iar ponderea Asiei în această ecuaţie va creşte", a afirmatScott Matlock, preşedintele diviziei de fuziuni şi achiziţii laMorgan Stanley. Deutsche Bank, al cincilea mare furnizor deconsultanţă în domeniu, se aşteaptă la un avans mai mare anulurmător. "Creşterea din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor de anulurmător va depăşi nivelul de anul acesta", a afirmat HenrikAslaksen, şeful diviziei globale de fuziuni şi achiziţii laDeutsche. Directorii din domeniu se aşteaptă, în medie, la ocreştere a pieţei la 3.000 de miliarde de dolari, potrivitsondajului realizat de Reuters. Marius Oncu,Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24