Business Internaţional

Costul de împrumut al Spaniei a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată

Costul de împrumut al Spaniei a atins cel mai scăzut...

Autor: Anca Dumitrescu

13.03.2015, 00:00 557
Randamentele obligaţiunilor europene au continuat să scadă ieri, iar costul de împrumut al Spaniei a coborât sub 1%, pentru prima oară de când sunt înregistrate astfel de date, ca urmare a programului Băncii Centrale Europene (BCE) de achiziţii de obligaţiuni, scrie MarketWatch. Astfel, randamentul obligaţiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a scăzut la un minim de 0,984%, potrivit datelor Tradeweb, revenind ulterior la 1,041%, în declin cu 0,04 puncte procentuale faţă de miercuri.

„Cei mai mulţi investitori se concentrează pe programul de achiziţii de obligaţiuni. Întrebarea este dacă BCE va găsi să cumpere suficiente obligaţiuni“, a declarat Lyn Graham-Taylor, analist la Rabobank în Londra. BCE a stabilit obiectivul ambiţios de a cumpăra obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro pe lună, provocând speculaţii că instituţia nu va putea găsi suficiente titluri la vânzare.

Pentru unele luni, ţintele de achiziţie sunt mai mari decât obligaţiunile emise, ceea ce înseamnă că BCE va trebui să abordeze actualii deţinători de obligaţiuni, care s-ar putea să nu fie dispuşi să vândă. Astfel de tranzacţii ar putea duce la scăderea în continuare a randamentelor. În primele trei zile de la lansarea programului, luni, BCE a cumpărat obligaţiuni europene în valoare de 9,8 miliarde de euro. BCE nu dezvăluie din ce ţări cumpără obligaţiuni, dar presa a relatat că banca a accesat pieţele din Germania, Belgia, Franţa, Italia şi Spania. Randamentele obligaţiunilor cu scadenţa de 10 ani din Italia şi Germania au scăzut joi la minime record de 1,034%, respectiv 0,188%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO