Business Internaţional

Creditorii Greciei ar putea fi dispuşi să rişte intrarea ţării într-un default controlat

Creditorii Greciei ar putea fi dispuşi să rişte intrarea ţării într-un default controlat

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

07.07.2011, 13:05 1314

Creditorii Greciei ar putea fidispuşi să rişte intrarea ţării în default (incapacitate de plată)în mod planificat şi controlat, pentru a rezolva criza datoriilorde stat, a declarat directorul general al International Instituteof Finance (IIF), Charles Dallara, citat de Bloomberg.

"Unele agenţii de rating au ajunsla concluzii care implică default selectiv. Nu cred că o perioadătemporară de default selectiv este neapărat cel mai rău lucru cares-ar putea întâmpla", a afirmat el într-un interviu pentruBloomberg Television.

IIF este cel mai mare grupinternaţional de lobby al instituţiilor financiare, cu peste 420 debănci şi companii membre, din 70 de ţări. Printre membriiorganizaţiei se regăsesc multe dintre cele mai mari bănci şiinstituţii financiare din lume.

Comentariile lui Dallaracontrastează cu opoziţia vehementă a Băncii Centrale Europene(BCE), Uniunii Europene şi chiar a Greciei faţă de posibilitateaintrării statului în default.

Totodată, poziţia IIF capătă şimai multă greutate în contextul redeschiderii, de către Germania, adiscuţiei privind un posibil bond swap care să prelungeascămaturitatea obligaţiunilor de stat greceşti.

Germanii renunţaseră cu douăsăptămâni în urmă la această propunere, după ce a fost respinsăcategoric de BCE.

Dallara a participat miercuri laParis la o întâlnire cu reprezentanţii a 20 de bănci şi companii deasigurări, unde au fost examinate propuneri privind rostogolireadatoriilor ajunse la scadenţă ale Greciei în noititluri.

Discuţiile au atins şi planulpropus săptămâna trecută de băncile franceze, de a rostogoli 70%din datoriile Greciei care vor ajunge la scadenţă până la mijloculanului 2014 în noi obligaţiuni cu maturitatea de 30 de ani, emisede guvernul elen şi garantate de statele cu rating AAA din zonaeuro. Agenţia de evaluare S&P a avertizat la începutul acesteisăptămâni că planurile propuse de Franţa în vederea rostogoliriidatoriilor Greciei ar conduce la declararea default-uluiselectiv.

Moody's a retrogradat ulteriorratingul Portugaliei în categoria "junk", determinând creştereasemnificativă a randamentelor obligaţiunilor statelor de laperiferia zonei euro.

Poziţia dură a agenţiilor derating nu a determinat Germania să dea înapoi, Berlinul cerând încontinuare ca investitorii privaţi să-şi asume o bună parte dinpovara ajutorului financiar extern de care are nevoieGrecia.

"Piaţa a considerat încă de laînceput că uitarea unor datorii va fi inevitabilă, iar acum sperămca orice restructurare, indiferent cum se va numi, să nu conducă lacontagiune şi la o prăbuşire globală a pieţelor financiare.Situaţia arată tot mai mult ca un default adevărat", comenteazăChris Rupkey, economist şef la Bank of Tokyo - Mitsubishi UFJ dinNew York.

Ministrul german al Finanţelor,Wolfgang Schaeuble, a declarat miercuri la Berlin că există "multeargumente în favoarea alternativelor" la propunerea băncilorfranceze, deoarece a devenit clar că agenţiile de rating vordeclara default dacă va fi aplicat un astfel de plan.

UE, BCE şi guvernul elen doresc săevite cu orice preţ intrarea Greciei în incapacitate de plată,chiar şi pe termen scurt.

"Menţinem obiectivul nostru şicontinuăm să colaborăm cu sectorul privat şi cu partenerii dinEurogroup pentru o schemă de implicare a creditorilor privaţi caresă contribuie semnificativ la noul program (de finanţare externă -n.r.) al Greciei, evitând un default selectiv", a declaratpurtătorul de cuvânt al UE pe probleme economice, AmadeoAltafaj.

Preşedintele BCE, Jean-ClaudeTrichet, a avertizat în luna iunie că impunerea unei participăriobligatorii a sectorului privat la noul pachet de bailout alGreciei ar fi "o greşeală enormă" pentru zona euro.

BCE a indicat însă ca ar puteaaccepta un plan care să presupună implicarea voluntară a sectoruluiprivat, însă Trichet a afirmat că banca centrală a zonei euro nueste dispusă să rostogolească propriile creanţe greceşti înobligaţiuni cu maturitate mai îndelungată.

Davod Owen, director general alJefferies International Londra, a spus că investitorii pariază căTrichet va continua măsurile de susţinere a băncilor eleneindiferent de ratingul de credit al Greciei.

"BCE poate face scandal dartrebuie să continue să pompeze lichiditate, sau sectorul bancargrecesc se va prăbuşi şi ne vom confrunta cu contagiune. Trichet nuva dori să fie ţinut minte ca unul dintre cei care au contribuit laun dezastru absolut, deci nu este o ameninţare credibilă, cel puţinaşa văd pieţele situaţia", a afirmat el.

Băncile care au participat ladiscuţiile de la Paris pe tema crizei din Grecia au arătat că oricesoluţie trebuie să câştige sprijinul autorităţilor europene înaintede a fi aplicată.

Dallara, reprezentantul IIF, adeclarat că un program voluntar care să includă bănci, companii deasigurări şi alţi deţinători de obligaţiuni trebuie să fieacompaniat de alte măsuri, precum un program de răscumpărare deobligaţiuni, care să reducă datoriile Greciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO