Business Internaţional

Creditorul american US Bancorp creste rapid adunand ce e mai bun din ruinele rivalilor care nu au supravietuit crizei financiare

05.11.2009, 23:13 31

US Bancorp, banca cu sediul in Minneapolis, care se extindeintr-o perioada dificila pentru sectorul financiar, a fost de acordsa achizitioneze luna trecuta noua banci inchise de organismele dereglementare, dupa ce sub efectul crizei financiare acestea nusi-au mai putut continua activitatea.
Banca din Minneapolis a fost de acord sa preia toate depozitele simai mult, toate activele acestor banci, aflate in California,Texas, Arizona si Illinois, potrivit Federal Deposit Insurance Corp(FDIC). Creditorul isi imbogateste portofoliul cu filiale,achizitioneaza depozite si incearca sa castige cota de piata insectorul ipotecar.
"Aceasta tranzactie este in concordanta cu strategia noastra decrestere, pe care am prezentat-o de multe ori in trecut", a spusRick Hartnack, vicepresedinte al unitatii de servicii bancarepentru persoane fizice in cadrul US Bancorp. "Noi consideram deasemenea ca acest tip de achizitii reprezinta un mijloc efecient dea majora" baza de capital a bancii.
Aceasta ultima tranzactie i-a adus companiei 153 de filiale, cuactive combinate in valoare de 19,4 mld. dolari (13 mld. euro) sidepozite de 15,4 mld. dolari (10,3 mld. euro), potrivit FDIC.

Politica de achizitii a adus Bancorp unde esteastazi
Raliul achizitiilor nu a inceput insa acum. Banca, una dintre celemai mari zece din Statele Unite, a cumparat la sfarsitul lui 2008operatiunile bancare ale bancilor Downey Savings & Loan si PFFBank & Trust din California, care s-au prabusit, iar lainceputul lunii octombrie a acestui an creditorul a achizitionat sifilialele si depozitele in valoare de 800 mil. dolari (538 mil.euro) ale bancii BB&T Corp. din Nevada.
US Bancorp, cu active in valoare de 265 mld. dolari (178 mld.euro), este cea de-a sasea banca comerciala ca marime din StateleUnite. Banca detine 2.851 de filiale si 5.175 de ATM-uri si oferaclientilor sai - persoane fizice, companii sau institutii -servicii si produse bancare, ipotecare, de brokeraj, asigurari,investitii si fonduri mutuale. Desi nu detine filiale in toatestatele din SUA, US Bancorp este prezenta in douazeci de state dinregiunea central-vestica si vestica si deserveste 15,8 milioane declienti. Grupul detine operatiuni si in Canada si Europa.
Banca a rambursat in luna iunie statului 6,6 mld. dolari (4,4 mld.euro) pe care i-a primit prin intermediul Troubled Asset ReliefProgram si a anuntat ca profitul din trimestrul trei al acestui ana crescut cu 4,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut,pe fondul comisioanelor obtinute din tranzactiile de la ATM-uri sidin mortgage banking (operatiuni ipotecare).
Profitul US Bancorp in perioada iulie-septembrie a fost de 603milioane de dolari (406 milioane de euro), respectiv 0,30 dolari(0,20 euro) per actiune, in crestere cu 28% fata de cele trei lunianterioare, cand a fost de 471 milioane de dolari (317 mililioanede euro).

US Bancorp a ramas in fiecare trimestru peplus
"US Bancorp s-a remarcat ca unul dintre 'castigatorii' crizei -reusind sa se mentina pe profit in fiecare trimestru, sa returnezebanii primiti prin intermediul TARP si sa isi intareasca pozitiaprin achizitiile de institutii bancare si non-bancare", a spus JohnMcDonald, analist in cadrul companiei de cercetare SanfordBernstein.
In pofida evolutiei pozitive a rezultatelor financiare si aachizitiilor facute in vederea cresterii pe piata din StateleUnite, actiunile companiei s-au depreciat cu 99 de centi, respectiv4%, pana la 23,22 dolari (15,9 euro), dupa ce compania a anuntat cava cumpara cele noua banci.
In ceea ce priveste evolutia actiunilor in ultimele 12 luni,acestea continuau sa aiba la sfarsitul lunii octombrie un pret cu19% mai mic fata de perioada similara a anului trecut in pofidacresterilor importante postate de bursele din toata lumea dupaminimul din martie. Dupa ce in martie pretul unei actiuni coborasela 8,82 dolari (5,93 euro), in tandem cu pietele bursiere, acesteaau inceput sa isi revina recuperand cea mai mare parte apierderilor.
US Bancorp, cu aproximativ 58.000 de angajati, venituri de 20,07mld. dolari (13,9 mld. euro) si un profit de 2,94 mld. dolari (1,97mld. euro) in 2008, a fost pozitionata pe locul 129 in topul dinacest an al Fortune 500 Companies si a fost aleasa de catre revistaEuromoney drept "Cea mai buna banca din Statele Unite".
US Bancorp de astazi a fost creata in 1999 prin fuziuneacompaniilor financiare Firstar Corporation din Milwaukee,Wisconsin, si Star Bank din Cincinnati, Ohio. Dupa doar cinci luniFirstar a inceput seria de achizitii, care a continuat pana in2001, cand a avut loc ultima tranzactie importanta, Firstarpreluand participatia majoritara in cadrul US Bancorp. Banca apastrat numele si sediul US Bancorp.
Originile US Bancorp merg insa mai departe in timp, pana in 1891,cand a fost infiintata United States National Bank of Portland, ceacare a pus bazele bancii de astazi.

Cronologie:
1891: Este fondata United States National Bank of Portland.
1929: United States National Bank of Portland devine United StatesNational Bank of Oregon.
1968: United States National Bank este reorganizata sub denumireade US Bancorp.
1999: Firstar Corporation din Milwaukee, Wisconsin, si Star Bankdin Cincinnati, Ohio, fuzioneaza.
2001: Firstar preia participatia majoritara in cadrul USBancorp.
2001: Compania infiintata prin fuziunea Firstar si Star Bank vaprelua sediul si numele US Bancorp.
2008: US Bancorp cumpara operatiunile bancare ale Downey Savings& Loan si PFF Bank & Trust din California.
2009: Creditorul achizitioneaza BB & T Corp. din Nevada si altenoua banci inchise de organele de reglementare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO