Business Internaţional

Creşte numărul tranzacţiilor private cu acţiuni ale principalelor site-uri sociale. Valorează Facebook 56 miliarde de dolari?

Tranzacţii private cu acţiuni ale principalelor site-uri sociale. Valorează Facebook 56 miliarde de dolari?

Autor: Adrian Voicu

28.12.2010, 16:14 47

Numărul tranzacţiilor cu acţiuni ale unor companii privatenelistate la bursă, precum Facebook, Twitter şi LinkedIn aînregistrat o creştere puternică în ultimele luni, sugerândinteresul investitorilor în start-upurile IT, scrie Wall Street Journal.

Deşi companiile care realizează site-uri de socializare s-auarătat reticente în a se lansa pe bursă, acestea au acţiuni pe carele oferă de obicei angajaţilor sau investitorilor care au făcutinvestiţii în aceste servicii. Prin tranzacţii private, o parte dinangajaţi sau investitori încearcă să iasă în timp ce alţiinvestitorii încearcă să se alăture acestor business-uri.

Creşterea numărului de astfel de tranzacţii din ultima lunăindică interesul tot mai puternic al investitorilor, deşi pe piaţăexistă temeri că prin astfel de tranzacţii se evită reglementărilepieţei şi nu pot fi verificate aşteptările investitorilor.

Tranzacţii puternice au fost înregistrate şi de acţiunileFacebook, după ce în noiembrie fondul de investiţii Accel Partnersa început să vândă 15% din participaţia deţinută în cadrulcompaniei, primind în schimb 517 milioane dolari, conform unorsurse citate de WSJ. Tranzacţia ar fi urcat valoarea Facebook la 35miliarde dolari. Ulterior tranzacţiei, valoarea acţiunilor Facebookpe pieţele de trading privat SharesPost şi SecondMarket a urcat cuaproape 25%, la peste 56 miliarde dolari.

Şeful Facebook Mark Zuckerberg a declarat că nu se grăbeşte sălisteze Facebook, un investitor în cadrul companiei, Peter Thiel,declarând chiar în septembrie că Facebook nu se va lista cel puţinpână în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO