Business Internaţional

Criticat de actionari, gigantul financiar Citigroup da afara 15.000 de angajati

27.03.2007, 17:30 23

Presiunile venite din partea actionarilor care cer reducerea cheltuielilor ar putea determina cel mai mare grup financiar din lume sa reduca cu aproximativ 5% numarul angajatilor.
Directorii Citigroup lucreaza la ultimele detalii ale unui plan de restructurare care ar putea implica eliminarea a aproximativ 15.000 de locuri de munca din cele 327.000 detinute de companie pe plan global si cheltuieli suplimentare de peste un miliard de dolari, scrie MarketWatch.
Citigroup estimeaza ca va face public planul de restructurare in momentul in care isi va anunta rezultatele pe primul trimestru, pe 16 aprilie, cu o zi inainte de intrunirea anuala a actionatilor Citigroup, a anuntat Wall Street Journal in editia sa online, citand surse familiare cu situatia.
Directorul de operatiuni al companiei, Robert Druskin, care este asteptat sa-si transmita recomandarile pe plan intern pana la sfarsitul acestei saptamani, analizeaza intre 150 si 200 de domenii in care ar putea fi operate disponibilizari in vederea reducerii cu aproximativ 5% a fortei de munca globale a Citigroup. Compania, care desfasoara activitati in 100 de tari, are 8.100 de filiale si aproximativ 200 de milioane de clienti.
O posibilitate ar fi reducerea numarului locurilor de munca prin neinlocuirea unora dintre cei intre 30.000 si 50.000 de angajati ai Citigroup care parasesc compania in fiecare an, scrie The Wall Street Journal.
In vara anului trecut, cel mai mare actionar individual al Citigroup, Printul Alwaleed bin Talal, a cerut companiei sa ia masuri "draconice" pentru a-si reduce cheltuielile
La inceputul acestui an, CEO-ul companiei, Charles Prince, a mers in Arabia Saudita pentru a se intalni cu printul Alwalled in Riyadh, unde au discutat despre ultimele performante inregistrate de Citigroup. Printul a declarat cu aceasta ocazie ca "avem incredere deplina in Citigroup".
Anul trecut, Citigroup a inregistrat cheltuieli din exploatare in valoare de 52 miliarde de dolari, in crestere cu 15% fata de 2005, ritmul de crestere al cheltuielilor depasindu-l pe cel inregistrat de venituri, de 7%. Cresterea cheltuielilor a fost generata in mare parte de investitiile mai mari realizate de Citigroup in deschiderea de noi subsidiare si in tehnologie.
Citigroup a angajat firma de consultanta Mercer Oliver Wyman, o divizie a Mercer Management Consulting, pentru a o ajuta in ceea ce priveste reducerile de costuri.
Citigroup a respins o serie de acuzatii de insider trading aduse de autoritatile australiene, compania sustinand ca traderul aflat in centrul cazului nu detinea niciun fel de informatii legate de faptul ca banca era consultant intr-o preluare a unei firme australiene in 2005.
In alta ordine de idei, conform The Wall Street Journal, Citigroup ar putea lansa o oferta pentru banca olandeza ABN Amro, desi purtatorul de cuvant al Citigroup a declarat ca banca nu face comentarii pe marginea "zvonurilor si speculatiilor".
Antony Broadbent, analist in cadrul bancii Sanford Bernstein, arata ca printre bancile care ar genera reduceri importante de costuri in urma achizitiei ABN Amro se numara Citigroup, BNP Paribas, Credit Agricole si Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Societe Generale, Banco Santander Central Hispano.
Comentariul sau survine in contextul in care investitori din cadrul bancii britanice Barclays, care se afla in discutii exclusive de preluare a ABN Amro, au aratat ca achizitia bancii olandeze ar putea sa nu impulsioneze profiturile si sa nu ofere noi oportunitati de reducere a costurilor.
Barclays, a treia mare banca a Marii Britanii, anunta pe 20 martie ca se afla in discutii exclusive de achizitionare a ABN Amro, tranzactia urmand sa "creeze valoare pentru actionarii ambelor companii".
Entitatea ce ar rezulta in urma combinarii Barclays si ABN Amro s-ar situa pe pozitia a sasea pe plan global, cu o valoare de piata de peste 160 de miliarde de dolari, dupa J.P. Morgan Chase.
Investitori ce detin aproximativ 1% din actiunile Barclays spun ca extinderea nu reprezinta o justificare suficienta pentru realizarea achizitiei in valoare de 80 de miliarde de dolari. Acestia spun ca nu stiu cum va putea CEO-ul Barclays John Varley sa redreseze ABN Amro, el reusind cu greu sa tina sub control cheltuielile legate de achizitia bancii italiene Banca Antonveneta. Trei investitori ce detin impreuna 38 de milioane de actiuni Barclays spun ca cele doua companii au putine operatiuni in comun si de aceea exista posibilitatea ca acestea sa nu fie capabile sa impulsioneze profiturile prin eliminari de locuri de munca sau inchiderea unor operatiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels