Business Internaţional

Criza ameninţă tradiţia cafelei în Europa de Sud

Criza ameninţă tradiţia cafelei în Europa de Sud

Autor: Ioana Nita

26.09.2012, 00:06 405

După bugetele tăiate, guvernele prăbuşite şi băncile slăbite, criza din zona euro face o victimă inedită, cultura cafelei, emblematică pentru Europa de Sud. Deşi se credea că cererea pentru această băutură poate rezista turbulenţelor economice, pentru că trebuie să facă economii italienii şi spaniolii sunt nevoiţi să bea mai puţin cappuccino şi cortado, contribuind astfel la scăderea substanţială a preţurilor mondiale ale boabelor de cafea. În schimb, în nord consumul creşte puternic, scrie Financial Times.

În Italia, a doua ţară din Europa după importurile de cafea, cererea a căzut anul trecut la 5,68 kg de persoană, cel mai redus nivel din ultimii şase ani, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Cafelei, care reprezintă principalele ţări producătoare şi consumatoare. În Spania, a patra ţară europeană după importurile de cafea, consumul per capita s-a redus la nivelul de acum cinci ani. Lucrurile stau diferit în ţările mai liniştite din zona euro. În Germania şi Franţa, prima şi respectiv a treia ţară importatoare, consumul creşte rapid.

Europenii de lângă Marea Mediterană au renunţat la a mai bea cafea în oraş, a explicat Max Fabian, directorul general al producătorului italian de cafea decofeinizată Demus. "În trecut, multă cafea se consuma afară, nu acasă, ceea ce era scump, dar oamenii nu mai fac aşa", a spus Fabian

Pentru că acum preferă să-şi prepare cafeaua în casă, consumatorii aleg mărci ieftine, cu un conţinut mai scăzut de boabe arabica, de calitate ridicată. În acelaşi timp, a crescut cererea de boabe robusta, de calitate mai redusă şi cu un gust mai amar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO