Business Internaţional

Criza bancara prin care a trecut Suedia la inceputul anilor '90 ar putea ascunde solutii pentru rezolvarea problemelor americane

14.04.2008, 20:08 122

Pe masura ce Fondul Monetar International a intrat in grupul celor care cer guvernelor sa adopte o atitudine solidara pentru diminuarea efectelor crizei, bancile centrale ale mai multor state isi indreapta atentia catre Suedia, pentru a observa cum a reusit sa scape de la faliment patru dintre cele mai mari banci din tara, in timpul propriei crize a creditelor de la inceputul anilor '90, scrie BBC News.
Preturile imobiliarelor se prabusisera, cursul de schimb valutar iesise de sub control, iar rata somajului si cea de faliment cresteau simtitor de repede.
Daca banca centrala a Suediei nu ar fi intervenit promt si in cel mai rapid mod prin injectarea de capital pe piata bancara, intregul sistem financiar suedez s-ar fi putut prabusi.
Risksbank a luat decizia de a garanta toate depozitele si creditele celor mai afectate banci, costul unei asemenea masuri ridicandu-se la aproximativ 11 miliarde de dolari (6,92 miliarde de euro). Acordarea de capital insa a fost extrem de bine orchestrata de catre oficialii bancii, astfel incat lichiditatile nu au putut ajunge in mana actionarilor.
Ajutorul acordat de stat a fost intr-adevar recuperat mai tarziu, si mai ales prin stabilizarea economiei.
Fara sa realizeze la acea vreme, banca centrala a Suediei a identificat ceea ce mai tarziu avea sa fie recunoscut ca "riscul moral al bancilor" - riscul ca investitiile unei banci private pe piata de capital sa devina garantate de catre stat.
"Una dintre intrebarile pe care trebuia sa ni le punem era daca banca va deveni sau nu solvabila", a declarat Lars Heikensten, guvernatorul bancii centrale suedeze de la acea vreme.
"Daca guvernul era dispus sa garanteze pentru investitiile unei banci private cu bani publici, in mod evident actionarii bancii ar fi trebuit sa renunte la orice fel de pretentii. Era mai degraba o chestiune de moralitate", a adaugat Heikensten.
Banca centrala a Suediei a reusit astfel sa realizeze intr-un timp cat mai scurt ceea ce Fed, alaturi de alte banci centrale, se chinuie sa faca de ceva vreme.
Riskbank a lucrat indeaproape cu bancile comerciale suedeze, pentru a face o evaluare cat mai exacta a situatiei, fara a permite bancilor sa ascunda din pierderile inregistrate pentru a fi raportate mai tarziu.
Banca centrala a apreciat ca activele bancare nu puteau fi vandute sau restituite sectorului bancar privat atata timp cat inca nu se putea face o deosebire clara intre creditele cu risc ridicat si cele normale.
Cu toate acestea, Heikensten admite faptul ca situatia in care se afla Suedia in acea perioada, cu toate ca era mai drastica decat criza actuala, era mai putin complicata decat aceasta.
Chiar si asa guvernatorii mai multor banci centrale au decis sa se intalneasca zilele acestea in Statele Unite. "Sunt sigur ca toti guvernatorii iau in calcul experientele anterioare", a adaugat Heikensten.
"Sistemul bancar este mai experimentat acum decat era in urma cu 15 ani, dar niciodata nu exista o solutie rapida pentru probleme din acest sector. Insa ca guvernator al unei banci centrale trebuie sa intervii promt, nu poti spune ca este problema bancilor comerciale, pentru ca intr-un final va deveni si problema ta", a incheiat Heikensten.
Insa reusita bancii centrale din Suedia a fost posibila intr-o economie in care statul ramane in continuare o prezenta seminificativa in viata economica, fara sa intampine prea multe controverse, acest lucru fiind aproape imposibil intr-o economie precum cea a Statelor Unite.
Cel mai elocvent exemplu in acest sens este intermedierea de catre Fed a tranzactiei Bear Stearns catre JP Morgan, unde actionarii Bear Stearns.
s-au opus tranzactiei pana in momentul in care conducerea JP Morgan a fost de acord cu majorarea ofertei de preluare.
Un lucru insa este cert din experienta bancii suedeze, si anume, ca pentru a-si asigura reusita si implicit pentru a nu da faliment, bancile trebuie sa faca publice pierderile pe care le-au inregistrat pana acum, iar pentru acest lucru nu este de asteptat ca actionarii sa primeasca vreo compensatie financiara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO