Business Internaţional

Criza din sistarea exporturilor de titei irakian?

29.05.2001, 00:00 15



Sistarea exporturilor irakiene de petrol ar putea provoca o criza a pietei mondiale de petrol, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, subsecretarul de stat in Ministerul irakian al Petrolului, Taha Humud Musa, relateaza Mediafax.

Oficialul irakian a adaugat ca Arabia Saudita nu va putea suplini o eventuala intrerupere a exporturilor petroliere ale Irakului. "E posibil ca Arabia Saudita sa aiba un surplus de productie, dar acesta nu va fi suficient", a afirmat Musa. Exporturile irakiene se ridica, in prezent, la 2,1 milioane de barili/zi.

Autoritatile de la Bagdad au amenintat ca ar putea inceta exporturile de petrol in cazul in care Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite va adopta sanctiunile propuse de Marea Britanie si Statele Unite.

Aceste sanctiuni prevad relaxarea restrictiilor asupra importurilor de bunuri de larg consum efectuate de Irak, urmarind eliminarea neregulilor practicate de comerciantii de petrol.

Oficialii de la Washington doresc adoptarea rezolutiei inainte de expirarea actualei faze a programului de schimb "petrol contra hrana", care va inceta la data de 3 iunie.

Acest program permite Irakului sa vanda cantitati nelimitate de petrol, pe o perioada de sase luni, si sa utilizeze fondurile obtinute astfel pentru a cumpara alimente, medicamente si alte bunuri de prima necesitate pentru populatie.

De asemenea, Bagdadul a primit permisiunea de a cumpara piese de schimb in valoare de 1,2 miliarde de dolari pe an pentru a repara infrastructura petroliera a tarii.

Rusia si China, membri permanenti ai Consiliului de Securitate, se opun insa unei astfel de decizii, sporind sansele extinderii programului, adica exact ceea ce doresc autoritatile irakiene.

Arabia Saudita, principalul exportator din cadrul Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), a anuntat ca, impreuna cu alti membri ai cartelului, va putea acoperi eventualul deficit pe care absenta exporturilor irakiene l-ar crea pe piata mondiala a petrolului.

In prezent, cererea mondiala de petrol se ridica la aproximativ 77 milioane de barili pe zi, in timp ce productia este stabilita la 78 milioane de barili pe zi in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels