Business Internaţional

„Criza din zona euro şi viitorul Europei”

Daniel Dăianu

Daniel Dăianu

Autor: Mădălina Bodârlău

09.09.2014, 00:01 617
„The Eurozone Crisis and the Future of Europe” (în traducere „Criza din zona euro şi viitorul Europei”), o lucrare coordonată de economistul Daniel Dăianu alături de profesorii Carlo D’Adda şi Giorgio Basevi de la Universitatea de la Bologna şi de cercetătorul indian Rajeesh Kumar, adună în paginile sale opiniile a 18  economişti din toate colţurile lumii, inclusiv România, despre criza din zona euro, ambiţiosul proiect european ale cărui defecte instituţionale adânci au fost scoase la lumină de Marea Recesiune.

Cartea porneşte de la recesiunea care a lovit economia mondială în 2007-2009 şi care a făcut clar liderilor europeni că sistemul bancar „este fragil pentru că se bazează prea mult pe datorie şi că este slab reglementat”. 

Acum anumite ţări din zona euro încep să îşi depăşească dificultăţile. Grecia, Portugalia şi Irlanda ies încet la suprafaţă. Însă a rămas cale lungă de bătut pâna la stabilizarea întregii regiuni.

Turbulenţele economice puternice au deschis ochii guvernelor din statele-membre cu privire la fragilitatea sistemelor economice, la ineficienţa regimului fiscal şi costurile unitare exagerate cu forţa de muncă.

Autorii sunt de acord că disfunctionalităţile din zona euro afectează întreaga UE.

În lipsa unor reglementări instituţionale şi de politică riguroase, criza din zona euro are forma unei crize de integrare financiară, provocate de un dezechilibru  între statelemembre.

Una dintre concluziile autorilor este că omogenitatea fiscală în cele 18 state ale zonei eiro este necesară dar la fel de necesară ar putea fi o coordonare fiscală mai amplă care să aibă în vedere potenţialele şocuri la care este predispusă fiecare ţară în parte. Textul atrage atenţia asupra discrepanţelor dintre ţările cu economii dezvoltate din UE şi economiile emergente care ar putea fi reduse cu ajutorul fondurilor europene oferite celor care au nevoie. Autorii evidenţiază importanţa majoră a echilibrării pieţelor financiare pentru a proteja mai bine economia în cazul unei noi crize.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO